Cena vody se v Blansku letos zvýší o necelá tři procenta

4. ledna 2016, tiskové zprávy, přečteno: 2586×

V průměru o 12 korun navíc letos zaplatí tříčlenná rodina za vodné a stočné. Zvýšení ceny vody činí pro odběratele v průměru 2,1 %, konkrétně v Blansku je to ale 2,9 %.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vodárenská akciová společnost, a. s. je přesvědčena, že tento nárůst ceny vody nijak zásadně nezasáhne do rodinných rozpočtů.

„Zvýšení cen respektuje dotační pravidla, podle kterých cena musí postupně růst tak, aby byla zajištěna obnova vodárenského zařízení a nestalo se, že za několik let, když už nebude Evropská unie dotovat stavby vodovodů, kanalizací, úpraven či čistíren odpadních vod, nezbyly peníze na jejich opravy a rekonstrukce a odběratelé zůstali bez dodávek vody,“ uvedla Iva Šebková, vedoucí marketingu a komunikace VAS, a. s.

Vývoj konečné ceny ovlivňuje hned několik faktorů. Záleží na tom, zda a kolik se v daném regionu investovalo, zda se na investicích podílely dotace Evropské unie, v jakém stavu je tamní vodárenská infrastruktura či jak se vyvíjí poplatky, které souvisejí s provozem vodovodů a kanalizací. O ceně vody pak definitivně rozhodnou svazky obcí,“ upřesnila.

Za rok při průměrné spotřebě 70 litrů vody denně na osobu tedy dojde ke zdražení v průměru o 47 korun, tříčlenná rodina tak zaplatí ročně asi o 150 korun více než vloni.

red (zdroj: e-Kapka, č. 2/2015, Vodárenská akciová společnost, a. s.)