KaČ-Ka má sestru. KaČ-Ku 2

6. února 2016, kultura, přečteno: 2486×

V červnu roku 2014 Městská knihovna Blansko „přivedla na svět“ KaČ-Ku (napovídající druhé jméno: Knihy a Časopisy – Knihovna) a po zodpovědné úvaze a příkladné vstřícnosti ji umístila do nově zrekonstruované vstupní prostory blanenské nemocnice. Druhá knihobudka bude umístěna nově i do blanenského kina.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pro připomenutí se jedná o blanenskou modifikaci dnes již dost známé záležitosti – pouliční knihovny.

Tradiční označení bývá knihobox, počeštěle knihobudka. Našli bychom i jiná, více či méně zdařilá pojmenování. Esteticky kvalitně pojatý „knihobox“, jehož záměrem je vizuálně evokovat vstup do budovy Městské knihovny Blansko na Rožmitálově ulici, obsahuje knihy a časopisy pro každého, od dítěte po seniora. Současně slouží i jako základní informační bod, který seznámí potencionálního zájemce s nejnovějšími akcemi knihovny.

Možnost výpůjčky řídí pouhé tři jednoduché pokyny, které jsou na vlastním objektu výrazně uvedeny: VEZMI SI KNIHU…, ZASE JI VRAŤ…, NEBO PŘINES JINOU!

Již v okamžiku prvotní lokace KaČ-Ky uvažovali blanenští knihovníci o „pokračování rodu“.

Čekali jen na to, jak si povede první dítě. Po více než roce provozu se jasně ukázalo, že si KaČ-Ka zaslouží sourozence. Na svět tedy přichází KaČ-Ka 2.

Po dohodě s provozovatelem bude od února 2016 umístěna v KINO Kavárně blanenského kina.

A stejně jako v případě jedničky „není všem dnům konec“. Přemýšlíme o dalším zajímavém prostoru… Že by třeba hudební klub… Uvidíme… Rádi se necháme veřejností inspirovat!

Pavel Přikryl
ředitel Městské knihovny Blansko