Sobotní dopoledne patřilo zabijačkovým hodům

22. února 2016, ostatní, přečteno: 2697×

Letos výjimečně na náměstí Republiky, nikoliv do zámeckého parku, museli dojít zájemci o zabijačkové pochutiny.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Akce se přesouvala na poslední chvíli kvůli deštivému počasí v předchozích dnech, které rozmáčelo trávník v zámeckém parku. „Nechtěli jsme, aby lidé chodili blátem, což při této návštěvnosti v parku hrozilo. A na měkkém podkladu nejde ani postavit stabilně pódium. Propadá se do promáčené země,“ vysvětlila Andrea Sokolová.

Stánky a pódium pro kulturní program zaplnily prostor náměstí Republiky už v šest hodin ráno. Na trojnožku zavěsit jako na správné zabijačce prase, uříznout a vystavit hlavu a bylo připraveno.

zabijačkové hody

Firma MASPRO Hodonín rozbalila stánek s uzeninami a hned vedle se zabijačkovými specialitami. Pomalu postupující a nezkracující se fronta se utvořila hned od rána právě u tohoto stánku rozdávajícího vůně široko daleko.

Bílá a černá polévka, ovar, jitrnicový prejt a vařené maso šly doslova na dračku. O nabízené jídlo byl tak velký zájem, že kdo zaváhal, zjistil v poledne, že je již vyprodáno. Se zájemci o doplňkový sortiment neměli problém ani další prodejci. Dobře se prodávaly koláčky, sýry a v chladném počasí i horký punč.

„S prodejcem budeme jednat o dostatečném zabezpečení zboží příští rok. Zvážíme i doplnění o další firmu se stejným sortimentem. Zkrátilo by se i čekání ve frontách,“ řekla Andrea Sokolová.

zabijačkové hody

Dnem návštěvníky provedla a děti zabavila moderátorka Nika Lárová. K dobrému jídlu hrála cimbálová muzika Veronica a písničky v hantecu zazpíval Honza Hlaváček.

Nika Lárová

Vrcholem programu bylo bourání pašíka. Za velkého zájmu přihlížejících se pustil řezník do práce a visící korpus rozebral na jednotlivé části a druhy masa. Kosti a hlava do polévky, sádlo na škvarky, bůček na uzení, krkovička na řízky apod.

Akce je nejen připomínkou tradičních zimních zabijaček, ale má také ukázat, především dětem, jak probíhá, co vše při ní vzniká a odkud se bere maso, které většinou uvidí jen v obchodě již připravené a zabalené v plastové krabičce.

zabijačkové hody

zabijačkové hody

zabijačkové hody

red