Celoživotní láskou Vlasty Švejdové se stala tvorba pro děti

5. března 2016, kultura, přečteno: 2960×

Svoji tvorbu pod názvem Malé příběhy představí od 11. března 2016 v Galerii Jonáš Blansko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Odkud ten náš holub letí? Letím z lesa, milé děti. Cos tam viděl, holoubku? Perníkovou chaloupku! Vybavíte si, jak chaloupka vypadala? I okatého a roztomilého Jeníčka a Mařenku?

Kreslila je jedna z našich nejznámějších ilustrátorek Vlasta Švejdová, stejně tak třeba Budulínka, Červenou Karkulku, Broučky a mnoho dalších pohádek a říkanek pro nejmenší děti.

Autorka začínala u karikatur a kresleného humoru, celoživotní láskou se jí ale stala tvorba pro děti. Její obrázky si mohou lidé pamatovat z pohádek, ale i z učebnic prvouky.

Spolu s ilustracemi knih Švejdová spolupracovala například na televizní pohádce O bojácném Floriánkovi nebo na filmu Křeček. Sama několik knih také napsala, například Na hradě už nestraší, Co děláme celý den a Kaštánek. Nedávno jí vyšla kniha s lidovými hádankami Jeden mluví, dva koukají, vloni to byla publikace Moje první říkadla.

Ilustrace V. ŠvejdovéIlustrace V. Švejdové

Ilustrace Vlasty Švejdové poskytla redakci Galerie Jonáš Blansko.

Vlasta Švejdová našla také techniku jak obrazy rozmnožit, aby byly cenově přístupné pro lidi, kteří nemají mnoho peněz. Tiskne je v Praze technikou giclée, což je francouzská technika stará asi patnáct let.

V podstatě se jedná o tryskový přenos barev připomínající dokonalý sítotisk. Je tak dokonalý, že i barvy jsou naprosto autentické. Tyto obrazy nechává tisknout v kolekcích do čtyřiceti kusů. Pokud někdo nechce originál, nebo ho autorka nechce prodat, má v záloze tento ušlechtilý umělecký tisk.

Pavel Svoboda
Galerie Jonáš Bansko