Páteční trhy na náměstí jsou ztrátové. Město zvažuje jejich zrušení

18. března 2016, ostatní, přečteno: 2548×

Ztráta asi 175 tisíc korun za rok. Taková je bilance pátečních trhů na náměstí Republiky. Vedení města zvažuje, jak s nimi naložit dál. Jednou z variant je jejich zrušení.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Město Blansko má se společností Služby Blansko podepsanou smlouvu na pořádání trhů na náměstí Republiky. Ty ve městě fungují už dlouhou dobu.

Z ulice Hybešovy na náměstí Republiky

V době vzniku farmářských trhů bylo rozhodnuto o přesunu konání pátečních prodejních trhů do středu města na náměstí Republiky, kde se pohybuje víc lidí a jsou naučeni tam chodit za lokálními produkty. „Předpokládalo se, že návštěvnost v pátek bude vyšší. To se ale nepotvrdilo. Zájem ze strany trhovců i ze strany občanů je každým rokem nižší, proto jsme navrhli městu zrušení pátečních trhů,“ vysvětluje ředitel společnosti Služby Blansko Jiří Charvát.

trhy na ul. Hybešově
Páteční trhy na ulici Hybešově v roce 2002. Foto: S. Mrázek

Po sečtení všech příjmů a nákladů vychází pořádání pátečních trhů jako ztrátové. Vyčísleno se jedná o 175 tisíc korun za rok. „Na tuto informaci je potřeba nějak reagovat. Buď budeme ztrátu dokrývat, nebo zábor prostranství poskytneme Službám Blansko zdarma. Vše musíme dobře promyslet, protože i snížení nebo odpuštění nájmu má svá pravidla, za kterých ho lze udělat, a také dopady,“ podotkl místostarosta Jiří Crha.

Zábor prostranství ale není jediný náklad na konání trhů. I v případě, že by se za něj neplatilo, pokryjí výnosy náklady (mzdy, odvody, rozvoz značek apod.) a vygenerují zisk za celý rok jen v řádu tisícikorun.

„Trhovci platí za den 50 Kč za běžný metr při hloubce stánku do 3 metrů. Samostatný zábor pro ně bude výhodnější v tom, že nebudou omezeni na jeden den v týdnu a mohou si i vybrat místo, kde budou prodávat,“ upozorňuje Charvát. Individuální povolování záborů prostranství na žádost prodejců např. na ploše pod zámkem u staré hasičky vidí jako řešení i místostarosta Crha.

Zahájení trhů

„Trhy chceme letos zahájit až po rozhodnutí rady města. Nechceme je dělat měsíc a pak případně rušit. Kdyby rada rozhodla pro zrušení pátečních trhů, jsme připraveni trhovce kontaktovat a poskytnout jim informace o záboru, příslušných úřednících, kteří jim žádost vyřídí, kontaktech i místech,“ zakončil Charvát.

O osudu pátečních trhů se tak rozhodne na některém z nejbližších zasedání rady města.

Stanislav Mrázek