Podpis memoranda: Přemostění řeky Svitavy usnadní záchranářům příjezd na Staré Blansko

5. dubna 2016, zprávy z MěÚ, přečteno: 2626×

Memorandum o spolupráci při přípravě a realizaci stavby přemostění na Staré Blansko dnes podepsal starosta města Ivo Polák a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Memorandum o spolupráci města Blanska a Jihomoravského kraje na stavbě přemostění řeky Svitavy, v němž jsou vymezeny jednotlivé postupy obou stran tak, aby byl tento investiční záměr naplněn, bylo přijato na výjezdním zasedání Rady Jihomoravského kraje 15. března v Blansku. Ještě týž den bylo jeho znění schváleno Zastupitelstvem města Blanska.

Konkrétně město Blansko se v něm zavazuje vykoupit pozemky pro stavbu, v současné době zbývají pouze dva. Plánuje také dobudovat místní komunikace a zeleň. Do roku 2018 zajistí rovněž projektovou dokumentaci, hradit ji však bude jen z padesáti procent. Kraj pak bude ještě řešit samotné přemostění nad vlakovým koridorem.

Blanenští tak reagují na kritickou dopravní situaci, která panuje u železničního přejezdu z ulice Rožmitálovy na Staré Blansko. Snahy o řešení tohoto neutěšeného stavu dopravy ve městě spadají už do roku 1998. Teprve loni se však záměr tak rozsáhlé investiční akce podařilo dotáhnout do konce.

Podpis memoranda o přemostění Svitavy

„Přemostění přes řeku Svitavu usnadní život podnikatelům v průmyslové zóně na Starém Blansku, co je však podstatné, zlepší se komfort dostupnosti jednotlivým složkám Integrovaného záchranného systému,“ věří starosta Ivo Polák.

O tom, že Jihomoravský kraj má velký zájem na přípravě této strategické stavby ujistil přítomné novináře hejtman Michal Hašek: „Ohledně financování této investiční akce budeme jednat s vládou o možnosti pokračování dotačního programu ze Státního fondu dopravní infrastruktury, v úvahu padá i Operační program Doprava, část peněz uvolníme i z vlastního rozpočtu.“

Náklady na stavbu sto padesát metrů dlouhého silničního mostu, spojujícího dvě krajské komunikace v ulicích Svitavské a Brněnské, se odhadují na stovky milionů korun.

Schválené memorandum

red