Životní cyklus zářivky

20. dubna 2016, zprávy z MěÚ, přečteno: 1933×

Úsporné světelné zdroje se již staly nedílnou součástí našich domovů. Když ale doslouží, je potřeba zajistit jejich recyklaci. Ekologickým zpracováním získáme nejen cenné druhotné suroviny, ale také eliminujeme únik toxické rtuti ze světelného zdroje do okolního prostředí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Páry rtuti potřebné ke svícení jsou bezpečně uzavřeny ve světelném zdroji, pokud však dojde k jeho rozbití, rtuť uniká do okolí. Jedovatá rtuť může poškodit jak životní prostředí, tak i lidské zdraví.

Při recyklaci je možno znovu použít až 96 % materiálů, z nichž je zářivka vyrobena. Díky recyklaci získáváme kovy, plasty, rtuť a sklo.

Právě kvůli obsahu rtuti je nutné zářivky, které dosvítily, sbírat odděleně a odevzdávat je na místa, která jsou pro ně určena – na tzv. místa zpětného odběru. Ta naleznete v Blansku na obou sběrných dvorech nebo v obchodech, kde zářivky nakupujete.

Do režimu zpětného odběru osvětlovacích zařízení patří:

  • světelné zdroje – lineární zářivky, kompaktní zářivky (= úsporné žárovky), výbojky, LED žárovky,

  • průmyslová svítidla.

Do zpětného odběru nepatří běžné, reflektorové a halogenové žárovky, ty je možné vyhodit do směsného odpadu. Neobsahují nebezpečné látky, tudíž nepředstavují ekologické riziko a dle legislativy jsou z povinnosti zpětného odběru vyňaty.

Seznam míst zpětného odběru i mnoho dalšího najdete na www.ekolamp.cz.