V Blansku se jelo Mistrovství republiky v biketrialu

23. května 2016, sport, přečteno: 2704×

Sportovní ostrov v Blansku hostil v neděli 22. května v pořadí druhý seriálový závod ČMF. Mistrovství ČR v nově upraveném trialparku, který prošel rozsáhlou úpravou, bylo zároveň i nominačním závodem na MS 2016. O cenné body zde bojovala zhruba stovka jezdců. O průběhu závodu promluvil závodník i pořadatel v jedné osobě Vašek Kolář.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Vašku, v jakých kategoriích se dnes závodí?

Dnes tu závodí jezdci zhruba od pěti do třiačtyřiceti let, jedou tudíž v několika kategoriích pro děti i dospělé. Kromě těch tradičních je zde zajímavá hobby kategorie, kterou si můžou zvolit ať už úplní začátečníci nebo třeba ti, kteří našemu sportu fandí a chtějí si ho zkusit. Na všechny čeká pět kontrolních úseků na tři kola.

Jaká je obtížnost jednotlivých sekcí?

Jsou delší než ty přírodní, na které jsou jezdci zvyklí třeba na Palavě, v přírodě je to hodně o technice jízdy, pro oko diváka je to ale zajímavější tady u nás, laik se tu snadněji orientuje. Nechtěli jsme tento závod pořádat za Myslivnou, tam se totiž pojede mistrovství světa, takže by to ani nebylo fér.

Biketrial Blansko 2016

Trialpark prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Je vidět, že za sebou máte obrovský kus práce. Jaké byly přípravy na závod?

Je pravda, že ještě na jaře to tady vypadalo úplně jinak. Pořád nemáme hotovo, postavili jsme sice hodně nových překážek, ale je to o času a o financích. Sezona je v plném proudu, takže musíme trénovat na závody, někdy jsou i dva na jeden víkend. Věřím ale, že dosavadní výsledek stojí za to. Přípravy byly každopádně hektické, do Blanska jsme totiž jeli rovnou ze závodů v polském Krakowě.

To ale nijak neovlivnilo fakt, že dnešní závody jsou dokonce s mezinárodní účastí...

Já jsem za to hrozně rád, kromě kluků ze Slovenska přijeli i bratři Ansis a Arvis Dermarksovi z Lotyška, kteří dorazili taky z Polska. Věřím, že to bude pěkný závod a počasí nám taky přeje. Navíc je tady asi dvacítka našich nejmenších závodníků, ze kterých nám rostou talentovaní jezdci. Mají možnost se předvést.

Biketrial Blansko 2016

V trialparku je teď řada nových překážek. Bylo těžké je získat?

Na překážkách jsme pracovali všichni, jsou zde karty, kostky, domino, sirky a řada dalších. Třeba karty jsme získali sponzorsky. Jsou to panely z demontovaného objektu hotelu Dukla. Stavbyvedoucí nám vyšel vstříc a patnáct nám jich nechal. Rozhodně ještě musíme hodně věcí doladit.

Odpoledne čeká na diváky exhibiční jízda. Na co se mohou těšit?

Po vyhlášení výsledků mladých kategorií je připraven exhibiční závod pro elitní jezdce. Pět top jezdců pojede na rychlost s komentářem, takže pro diváky to bude určitě dynamická a dost atraktivní záležitost.

Biketrial Blansko 2016

První příčku v jednotlivých kategoriích obsadili:

  • Elite: Kolář Václav
  • Junior: Pochtiol Marek
  • Senior: Rossler Jiří
  • Minime: Cibiček Pavol
  • Benjamin: Mudrák Jakub
  • Femine: Pecháčková Denisa
  • Poussin: Nagy Marek
  • Hobby: Gric Miloslav, Daněk Tobiáš, Nagy Michal

Kompletní výsledková listina je k dispozici na www.biketrial.cz.

Třetí seriálový závod se pojede o víkendu 28. května 2016 pod hradem Sion v Kutné Hoře.

Za rozhovor poděkoval Stanislav Mrázek