Eva Masaryková Blansku věnovala výstavu

14. června 2016, kultura, přečteno: 2156×

Vernisáž výstavy Evy Masarykové: pro Blansko proběhla v Galerii města Blanska v sobotu 11. června. V rámci kulturního programu zde vystoupily členky ženského pěveckého sboru PÍSEŇ Jedovnice.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Autorka se dlouhodobě zabývá tématem rodiny, mezilidských vztahů, společenskými tématy. Citlivě až intimně ladí emoční svět přes prožitky do výpovědí prostřednictvím objektu, projekce, videa a instalace. Její výtvarné počiny přitom nepostrádají humor a nadsázku.

Dcéra (B+)“ reaguje na zvláštní typ stínidel na stropě obou místností galerie, které připomínají lavičky. Stínidla jsou současně důmyslnými rampami umožňujícími zapojení techniky. Jejich bizarnost je završena tím, že kdyby stejný objekt byl na podlaze jde o reálné, polstrované a ergonomicky řešené lavice ve více řadách.

Eva Masaryková: pro Blansko

Tato zvláštnost a současně výrazný charakteristický rys blanenské galerie vedl autorku k pojednání instalace pomocí figurálních objektů vzhůru nohama – hlavou dolů. Figury na lavičkách sedí, či přesněji cvičí jógové pozice. Jsou vytvořené z extrudovaného polystyrenu, který sochařka záměrně ponechává v autentickém materiálovém vyznění.

Další práce pro Blansko je objekt „Plaváreň“, který je tvořen v měřítku zmenšenou replikou skokanského můstku z krytého bazénu městských lázních.

Eva Masaryková: pro Blansko

Více než dvoumetrový objekt je obložen autorskými kachličkami, na některých kachlích je v hlaholice zašifrované poselství umělkyně, které návštěvníci dešifrují na základě legendy – návodu ke čtení.

Výstava se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a potrvá do 8. července 2016.

red