Galerie Klubovna: Galerie představuje nové výstavní prostory

9. června 2016, kultura, přečteno: 2888×

Nejedná se o galerii nově vybudovanou, ale o místnost, ve které menší výstavy probíhají již několik let. V porovnání s hlavními sály galerie, kde je program určen na celou výstavní sezonu již rok dopředu, je Galerie Klubovna mnohem flexibilnější.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Dlouhé roky jsme v této místnosti prezentovali dětská díla, pořádali tradiční vánoční a velikonoční výstavy a tvořivé dílny, nebo zde probíhaly i výstavy osvětové, naposledy na téma „Děti a drogová závislost“. V letošní výstavní sezoně se tu uskutečnily velmi kvalitní autorské výstavy blanenských umělců: představili se zde: fotograf Zdeněk Šerebl a malířka Barbora Pokorná.

Poslední vystavující zde byla Gabriela Steinitz z Ekvádoru, která před nedávnem ukončila svoji studentskou stáž v Brně na FaVU. Ona a její výstava vzbudila pozornost, neboť Gabriela je vnučkou ve světě známé, již zemřelé umělkyně Trude Sojka.

Trude Sojka žila v mládí v Československu, během druhé světové války byla vzhledem k židovskému původu deportována do koncentračního tábora. Sama prošla tábory v Lublinu, Terezíně i Osvětimi. V koncentračních táborech přišla o celou rodinu. Spolu s ní se zachránil jen její bratr Walter, který emigroval do Ekvádoru. Když se Trude dozvěděla, že její bratr žije, rozhodla se též pro emigraci a usadila se právě v Ekvádoru.

Gabriela Steinitz v Galerii Klubovna
Gabriela Steinitz v Galerii Klubovna. Foto: O. Fryčová Hořavová

Gabriela Steinitz se do Evropy vydala nejen na stáž v malířském ateliéru, ale také zde pátrala po osobní historii. Vystavené fotografie se tak metaforicky dotýkaly její osobní cesty. Právě na vernisáži její výstavy s názvem „ID“, která se uskutečnila 17. května 2015, jsme započali novou kapitolu Galerie města Blanska s názvem „Galerie Klubovna“.

Hledání názvu pro tyto čisté, komornější prostory nás trápilo delší dobu. O výstavách zde probíhajících jsme psali, že je návštěvníci naleznou v bočních prostorách, dalších prostorách, nebo vedlejších prostorách galerie, a bylo nám jasné, že toto označení ubírá výstavě na významu a důležitosti. Nutnost pojmenovat tuto místnost jsme cítili právě vzhledem k tomu, že o výstavy je zájem.

Galerie Klubovna
Prostory Galerie Klubovna s výstavou Gabriely Steinitz ID, foto: M. Dvořáková

Přijměte tedy pozvání do Galerie Klubovna na právě probíhající výstavu dětských prací „Blansko očima mýma“, kterou pro vás připravilo umělecké centrum Art-tep. 

Nejlepší díla, vytvořená dětmi z mateřských a základních škol technikami kresba, malba, koláž nebo 3D papír, budou oceněna během slavnostního vyhlášení v Galerii města Blanska, které proběhne dnes odpoledne v 16:00 hodin. Ceny autorům předají starosta Ivo Polák a místostarosta Jiří Crha.

Výstava potrvá do 8. července 2016.

Olga Fryčová Hořavová
vedoucí galerie