Město vyšlo vstříc divadelnímu spolku Kolárka. Kavárnu letos nepostaví

8. června 2016, zprávy z MěÚ, přečteno: 2129×

Zakrátko započne na náměstí Republiky v Blansku avizovaná úprava nově vzniklého prostranství po zbouraném hotelu Dukla. S původně plánovanou kavárnou se pro letošek nepočítá. Město tak dává čas zástupcům občanského sdružení Circulus, aby nejpozději v září předložili radě města kvalitní projekt a zdroje financování. V suterénu po bývalé diskotéce totiž chtějí postavit divadlo.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

O tom, co vedlo vedení města k takovému rozhodnutí, si povídám s místostarostou Jiřím Crhou:

Pane místostarosto, jaká je aktuální situace ohledně úpravy volného prostranství na náměstí Republiky?

V rozpočtu města máme vyčleněno 10 milionů Kč na revitalizaci plochy v centru města. V současné době vypisujeme výběrové řízení na zhotovitele této investiční akce, která zásadně změní tvář Blanska. Vše se ale asi o měsíc pozdrželo, plánované termíny průběhu prací a jejich dokončení to však nijak neovlivní. Práce jako takové se spustí ve druhé polovině srpna, hotovo bude do konce listopadu.

Hovořil jste o měsíčním zpoždění. Co bylo jeho důvodem?

K časové prodlevě došlo proto, že divadlo Kolárka přišlo s nápadem vybudovat ve sklepních prostorách po Dukle stálou divadelní scénu. Řekli jsme si proč ne, i když přišli prakticky pět minut po dvanácté. Problém je ale v tom, že jejich plán počítá i s místem, kde měla stát původně plánovaná kavárna. Snažili jsme se proto najít kompromis.

Tím kompromisem je tedy vyjmutí kavárny z výběrového řízení? Co to konkrétně znamená?

Vytvořili jsme prostor k jednání, na kterém jsme se dohodli, že kavárna se letos stavět nebude, provedou se tedy pouze úpravy zbylého prostranství. Úkolem autora vítězné studie architekta Habiny a architekta divadelníků je nyní spolupracovat a najít vhodný způsob jak navýšené hlediště do prostoru zakomponovat, třeba právě v rámci kavárny, která by celý prostor vhodně doplňovala.

Volné prostranství po hotelu Dukla
Na dosud volném prostranství letos vybudují park s hřišťěm, vodním prvkem, pergolou a vzrostlou zelení. Foto: J. Franchi

Jak divadelníci město přesvědčí, že plán vybudovat v Blansku divadlo je ten pravý?

Během září musí dodat veškerou dokumentaci a doložit zdroje financování. Rada města Blanska pak rozhodne o vypsání výběrového řízení na využití daných prostor. V příštím roce by se tak celý záměr mohl zrealizovat. Pokud ale svůj nápad nedotáhnou do konce, postavíme kavárnu podle původního plánu.

Vám osobně se myšlenka vybudovat v Blansku stálé divadlo zamlouvá?

Mně se tato možnost líbí, stejně bychom museli využití suterénu do budoucna řešit. Pozitivní ohlasy na toto téma vnímáme i ze strany blanenské veřejnosti. Problém byl po mě boj s časem. Nechtěli jsme oddalovat práce spojené s úpravou této části náměstí. Pokud jde ale o kompromis v tomto jediném kroku, nemám s tím žádný problém.

Za rozhovor poděkovala Jana Franchi