Moravský UltraMaraton odstartuje přesně za týden

28. června 2016, sport, přečteno: 2215×

V úterý 5. července 2016 před halou ASK na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka potřetí zazní výstřel, který odstartuje Blanenskou etapu 24. ročníku závodu Moravský UltraMaraton. Tato je zařazena mimo jiné i do Okresní běžecké ligy. Po absolvování 43 kilometrů dlouhé trasy má cíl v Lomnici u Tišnova.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Celý běžecký etapový závod zahrnuje sedm maratonů v sedmi po sobě následujících dnech. Tímto je nejdelším a nejtěžším běžeckým etapovým závodem pořádaným na území České republiky. Všechny etapy mají délku nejméně maratonu a trať vede členitým terénem (profil každé z etap zahrnuje v průměru 900 metrů stoupání).

Okresní běžecká liga není jedinou ze soutěží, do které účastníci Blanenské etapy mohou sbírat body. Celý závod je především Mistrovstvím ČR v terénním etapovém ultramaratonu a součástí poháru ČAU Ultracup 2015. Běží se současně (a pro některé běžce je to důležité víc než body) jako vzpomínka na legendárního Caballa Blanca (hrdiny knih Zrozeni k běhuTi, kteří utíkají pěšky) ve světové sérii běhů Poco Loco Run („Tak trochu šílený běh“). Mnozí z účastníků přitom týdenní závod berou jako bezva tréninkový kemp či letní dovolenou.

Vedle absolvování celého závodu je možné běžet tzv. MiniMUM zahrnující tři maratony, nebo pouze jednotlivou etapu. Právě ta třetí Blanenská etapa je zařazena do bodování Okresní běžecké ligy. Pomalejší běžci startují v 14:00 hodin, rychlejší v 15:00 hodin, vzhledem k uzavírkám a objízdným trasám v Blansku je start přesunut na Sportovní ostrov Ludvíka Daňka a prezentace proběhne v hale ASK Blansko.

Ultramaraton v Blansku
Před startem na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. Foto: N. Škvařeninová

Účast jen na jednotlivé etapě je výbornou příležitostí jak ochutnat atmosféru ultramaratonu. Ostatně ultramaraton se stal velmi pravděpodobně historicky nejúspěšnější běžeckou disciplínou našeho regionu. Svůj podíl na tom má zcela jistě i zakladatel MUMu Tomáš Rusek (legenda světového ultramaratonu), který několik let prožil v Doubravici nad Svitavou a současná ikona českého ultramaratonu Daniel Orálek.

Také ten má k Blanensku úzké vazby a těší se zde velké popularitě. Ale byly to ženy, které se zapsaly do ultramaratonské historie. Alena Žákovská (Horizont Kola Novák), Milada Barešová (Bambas Skalice) a Zdeňka Komárková (Kometky Olešnice) dokázaly v celkovém pořadí MUMu zvítězit. Komárková se letos pokusí získat zpět titul mistryně ČR, který získala v roce 2014.

Vloni se na start Blanenské etapy postavilo celkem 32 mužů a žen z Blanenska. Nejrychleji zaběhl Jan Kohút, který skončil druhý hned za Orálkem. Letos však start do svého programu Kohút nezařadil, takže okresní soutěž nebude mít jasného favorita.

Ultramaraton v Blansku
Ilustrační foto: D. Orálek

Akce bývá příležitostí setkání s legendami. Svou účast opět potvrdil Ivan Ďurkovský. Přijede z Košic a se startovním číslem 1 se na start postaví už po dvaadvacáté, když v historii MUMu vynechal pouze dvakrát. Největší pozornost však bude zaslouženě poutat světově proslulá legenda Sigrid Eichner (*1940). Tato úžasná osobnost vytrvalostního běhu známá jako „maratonská babička“ má na svém kontě bezmála 2 000 úspěšných startů na maratonech a ultramaratonech po celém světě. Na planetě neexistuje jiná žena, která by uběhla víc. A to nehledě ke skutečnosti, že v této „sbírce“ má takové šílenosti jako například Trans Gaule, Trans Europe, Badwater nebo Spartathlon.

Ostatně každoročně se na Moravský UltraMaraton vrací velká část účastníků a shodují se: „Na útrapy zažívané na trati se rychle zapomene, MUM je především o radosti, kráse krajiny a přátelství.“ Přihlášeni jsou zahraniční běžci z Německa, Slovenska, Ruska, Polska, Maďarska a Běloruska.

Start proběhne ve dvou vlnách v 14:00 a 15:00 hodin, více na www.mum.ultracau.cz.

red