Muzika pro Karolínku v roce 2016

28. června 2016, kultura, přečteno: 2325×

Poslední červnovou středou začíná festival Muzika pro Karolínku, který v letošním roce slaví již 21. ročník. Muzika je nevšední festival, a to nejen svým ročníkem, ale také tím, že se koná v průběhu celého léta a ne během několika málo dnů, jak tomu běžně bývá. Cyklus desíti koncertů se odehrává v příjemném prostředí Zámku Blansko, vždy ve středu od 19 hod. Festival pořádá Ulita Blansko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Co v letošním roce uslyšíte?

Festival zahájí skupina Isara z Mladé Boleslavi, která hraje muziku inspirovanou Kelty a irskou hudbou. Však název je jméno řeky Jizery v keltštině.

Jako další k nám zavítá kapela HOP TROP, na kterou se mohou těšit všichni příznivci klasického folku. Jejich trojhlas uslyšíte ve středu 6. července 2016. Koncert skupiny HOP TROP pořádá KSMB Blansko, lístky proto lze zakoupit v předprodeji v Informační kanceláři Blanka.

Ve středu 13. července 2016 se představí Tomáš Kočko & ORCHESTR. Tomáš Kočko krásně zpracovává písně tradiční moravské, často se zbojnickou tématikou. Zvuk kapely je akustický, poučený rockem, etnickou hudbou i jazzem.

Mladé kapely současné folkové scény zastupuje kapela Kupodivu z Brna. Netradičně bez kytary zaujímá posluchače i porotce na festivalech a umisťuje se na předních příčkách hudebních soutěží.

Podobně je na tom i rodinná kapela Švédova Trojka z Moravského Krumlova, která vás zaujme hudbou a pobaví texty.

V Blansku je široké trampské publikum, za ním přijede Vojta Kiďák Tomáško až z Lokte nad Ohří.

Abychom styly pořádně prostřídali a zaujali všechny posluchače, pozvali jsme A. M. Úlet z Moravičan. Říkají o sobě, že jsou kapelou mnoha tváří, své tvorbě říkají dřevěný rock s přesahem od folku po blues až poprock.

Z podobného soudku s velmi zajímavými aranžemi a poetickými texty přijede 17. srpna liberecké kapela Jarret. Indierocková nebo folkrocková skupina, která svou stylovou nezařaditelností přivádí kritiku k šílenství, jelikož je není možné nikam zaškatulkovat.

Dalším seskupením je kapela kolem Arnošta Frauenberga, což je takový, jak o sobě říkají, „crunchfolk“: „Snažíme se o emoční masakr. Divák se chvíli směje a chvíli skoro brečí.“ Říkají si AFTi. Arnošt Frauenberg je také jednou z tváří populární Stand-up comedy Na Stojáka. Během koncertu se můžete těšit na několik výstupů.

Celý festival zakončí blanenská folková stálice Šnek a spol. V posílené sestavě o sestry Královcovy vám tentokrát zahraje písně pánů Suchého a Šlitra, ale zazní i autorské „Šnekovky“.

Muziku po celou dobu zajišťují dobrovolníci – od dramaturgie přes návrhy plakátů, propagaci, výrobu vstupenek a jejich prodej, chystání aparatury a židlí až po závěrečný úklid. Dělají to proto, že je to baví a vidí v tom smysl. Festival nemá žádného velkého sponzora, finančně jej zčásti podporují město Blansko a Jihomoravský kraj, většinu hradí Ulita z vlastních zdrojů (např. z provozu čajovny). Přesto dokáže dlouhodobě nabízet zajímavé skupiny a interprety. Partnery jsou Muzeum Blanenska, Kulturní středisko města Blanska a samotné město Blansko – akce už je několik let součástí Blanenského kulturního léta.

Koncerty se konají každou prázdninovou středu na nádvoří Zámku Blansko, v případě nepříznivého počasí v audiovizuálním sále Muzea (kromě koncertů HOP TROPU a Tomáše Kočka & ORCHESTRU, ty v případě deště proběhnou v Dělnickém domě). Začátek je vždy v 19:00 hod., vstupenky jsou k dostání přímo na místě, u vybraných koncertů v předprodeji v Blance či na zámku během předchozích koncertů.

Kompletní program, informace o vystupujících a další podrobnosti najdete na webových stránkách festivalu karolinka.ulitablansko.cz nebo na facebooku Ulity cs-cz.facebook.com/UlitaBlansko.

Pohodové léto Vám přejí a na setkání při některém z koncertů se těší

Uliťáci