Zachránil dva lidské životy. Dostalo se mu poděkování od vedení města

29. června 2016, ostatní, přečteno: 4443×

Miroslav Havelka je dobrovolným hasičem na Těchově. Před časem si udělal zdravotnický kurz a nabyté znalosti vzápětí využil. Díky jeho pohotovému zásahu žijí dva lidé.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Miroslav Havelka přebírá dárkový koš od vedení města

U dobrovolných hasičů pracuje jako strojník a obsluha motorové pily. V listopadu loňského roku byl požádán, aby absolvoval kurz základní znalosti zdravotníka.

Kurz nebyl jednoduchý. Školitelé se snažili nastavit podmínky jako u opravdového případu. Společně s dalšími účastníky se musel se vypořádat s křikem, zmatkem a shonem. Provádět ošetření správně pod velkým tlakem.

To vše se ale hodilo už v březnu, kdy při malování pokoje postihla jeho otce náhlá srdeční příhoda. Po přehodnocení situace poskytl pohotově první pomoc a do příjezdu záchranné služby prováděl úspěšně resuscitaci.

Další záchranu života si Miroslav Havelka připsal v úterý 21. června 2016 na silnici směrem na Šošůvku. Při výkonu svého povolání se ocitl u autonehody osobního automobilu, v němž se nacházela osoba v bezvědomí.

Kolem už postávalo několik lidí, ale nikdo se neměl k akci. Viditelně se jim ulevilo, když se dozvěděli, že na místo dorazil záchranář. Podílel se na vyproštění osoby z automobilu a společně s motorkářem, který zastavil, aby pomohl, prováděli první pomoc a střídavě následnou resuscitaci až do příjezdu záchranné služby.

Za výše zmíněné skutky a vzornou reprezentaci těchovských dobrovolných hasičů se Mirku Havelkovi dostalo vřelého poděkování od vedení města.

red