Po stopách významných osobností Blanenska se lze vydat na blanenském zámku

21. července 2016, kultura, přečteno: 2486×

Od 1. července si návštěvníci zámku v Blansku mohou zpestřit své prohlídky. Muzeum Blanenska pro ně a zejména jejich děti připravilo zábavný doplněk standardních prohlídek stálých expozic. Děti se prostřednictvím jednoduchých úkolů seznámí s osobnostmi, které na Blanensku žily, setkají se s vynálezci, šlechtici, spisovatelem i malířem a s objeviteli Moravského krasu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Trasa, po které se návštěvníci vydají, vede přes stálé expozice muzea. Na začátku prohlídky děti dostanou pážecí pas, se kterým prohlídku absolvují. V místnostech, které se k osobnostem působícím na Blanensku váží, děti objeví tajnou schránku. V tajné schránce na ně bude čekat úkol nebo hádanka. Když hádanku nebo úkol splní, získají razítko do svého pasu a na konci prohlídky za vyplněný pas dostanou diplom.

„Úkoly v truhličkách nejsou jen o vědomostech, snažíme se děti i aktivně zapojit, proto jsou v truhličkách úkoly jako zkouška zadržení dechu, jako při podvodních objevech jeskyní, nebo poznávání parafínu čichem,“ popisuje úkoly muzejní pedagožka Daniela Pietraszová.

Na děti v zámku tak čeká celkem deset tajných schránek a v nich někdy jeden, někdy i více jednoduchých úkolů. Svoji schránku na zámku mají Žalkovští, jeho stavebníci, Jindřich Wankel i Karel Absolon, Hugo František Salm, a pro něj pracující vědci Karel Ludvík baron von Reichenbach nebo Eduard Bartelmus, umělci Ferdinad von Saar a Josef Mánes, žena s pohnutým osudem Karolina Meineke a v neposlední řadě významný technik, vynálezce a blanenský podnikatel Erich Roučka.

Putování po stopách blanenských osobností

„Prohlídky zámku bývají pro děti často náročné, spousta informací a vjemů najednou. Jednoduchá, zábavná forma a aktivní zapojení do děje dětem přinese příjemně strávené chvíle v muzeu a spíše si zapamatují i osobnosti, se kterými se setkají,“ uvedla důvody vzniku interaktivního prvku prohlídek ředitelka muzea Pavlína Komínková.

Putování je určeno pro návštěvníky, kteří zaplatí rodinné vstupné nebo dětskou vstupenku, pro ně je putování obsaženo v ceně vstupenky. Během prázdnin bude k dostání také leporelo, které dětem stručně představí jednotlivé osobnosti, se kterými se během putování setkávají.

Putování po stopách blanenských osobností

Jedná se o projekt, který nabízí zábavné prohlídky, vzdělávací programy i přednášky o významných osobnostech z různých historických období, které v regionu působily. Své si tak najdou děti, ale i dospělí.

Přednášky v muzeu probíhají od května až do prosince, s výjimkou prázdnin, chronologicky podle období, ve kterých osobnosti Blanenska žily. Do projektu je zařazen i odborný seminář zejména pro učitele, který se zabývá neustále se rozvíjejícím tématem muzejní pedagogiky a zážitkem jako prostředkem prezentace muzejních sbírek. Projekt je z velké části financován Ministerstvem kultury ČR.

Více informací k dalším vzdělávacím programům najdete na www.muzeum-blanenska.cz, informace o aktuálním dění v muzeu jsou k dispozici na www.facebook.com/muzeumblanenska.

red