Půlmaraton Moravským krasem tentokrát přilákal i turisty

29. srpna 2016, sport, přečteno: 3873×

V den konání půlmaratonu se pořadatelé snaží o zapojení co největšího počtu lidí do aktivního pohybu. Letos měli připraven program i pro ty, kterým se nechtělo běžet.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Půlmaraton Moravským krasem je sportovní a kulturní akce pro celou rodinu.To znamená, že kromě sportovních událostí je připraven pro návštěvníky doplňkový program v podobě atrakcí a zábavy pro děti nebo atraktivního koncertu.

Hlavním hostem na pódiu byla na letošním ročníku skupina Fleret, která svými svižnými písničkami pomohla rozhýbat startovní pole připravující se na hlavní 21kilometrový běh. Moderátoři na pódiu si předávali slovo se sportovním komentátorem, který podrobně informoval o všem, co se děje na trati, a to nejen u běhu profesionálů, ale poutavě provedl běžce i diváky také dětskými běhy na krátkých tratích do 100 metrů.

Mimo hlavního závodu se konaly také lidový a městský běh o délkách 800 m a 2,4 km, které si mohl zaběhnout kdokoliv. Kratší z běhů byl bez registrace, a na startu se tak sešla směsice běžců od těch nejmenších až po seniory. Oba kratší běhy si nenechal ujít ani místostarosta města Blanska Jiří Crha: „Půlmaraton je akcí, nad kterou jsem převzal záštitu a je tedy mou povinností se běhů zúčastnit. Vyzýval jsem k účasti i pana starosty, ale ten běh startuje. Už trasa 2,4 km městem mně v tomto počasí přišla náročná. Běžcům půlmaratonu přeji, aby trasu všichni zvládli ve zdraví a v pořádku dorazili do cíle.“

Půlmaraton MK 2016

Půlmaratonovou trať absolvovali i běžci z partnerských měst Legnica a Komárno. Ještě v dopoledních hodinách si prohlédli Punkevní jeskyně, z Horního můstku pak shlíželi na dno propasti Macocha. Kouzelná příroda Moravského krasu je tak ještě více nalákala na odpolední start.

Kdo nechtěl běžet, mohl jít. Kam? Jen tak se projít po Blansku nebo blízkém okolí. Pro turisty bylo připraveno několik tras od 1,5 km do 13 km. Hlavním lákadlem byla absolventská turistická vizitka. Účastníci pochodů sbírali do karty kontrolní razítka. Jen za vyplněnou kartu mohli pak získat zmíněnou vizitku.

Jak jsou tyto nálepky mezi turisty ceněné, se ukázalo dopoledne v informační kanceláři, kam se přišlo zaregistrovat 141 turistů. Nejen místních a nejen jednotlivců. Nahlašovali se lidé a kluby z celé republiky – např. z Prahy, Třebíče, Liberce, Hustopeče, Havířova a dalších měst. Všichni jen kvůli vizitce, kterou bylo možné získat jen zde a jen v tento den.

Návštěvu informační kanceláře si ale nenechali ujít ani závodníci či jejich doprovod. V sobotu 27. srpna tak padl rekord v návštěvnosti, když za den obsloužila 311 návštěvníků.

Výsledky půlmaratonu

Na start hlavního závodu se postavila tisícovka běžců. Krásnou, ale malinko zrádnou trať, protože její první půlka vede do mírného stoupání, nejlépe zvládl závodník László Gregor v čase 1:10:37. Na druhém místě se umístil Tamás Nagy a třetí skončil Jiří Petr. Nejlepší ženou byla Petra Kamínková s časem 1:21:19.

V horkém počasí a s poměrně silným větrem se neočekávalo pokoření časového rekordu, který drží Jan Pešava z roku 1997 časem 1:05:34.

Kompletní výsledky Půlmaratonu Moravským krasem 2016.

Půlmaraton MK 2016

Půlmaraton MK 2016

Půlmaraton MK 2016

Půlmaraton MK 2016

Půlmaraton MK 2016

Půlmaraton MK 2016

Půlmaraton MK 2016

Půlmaraton MK 2016
Fotografie: S. Mrázek, J. Franchi a blansko.sportujsnami.cz.

red