Vašek Kolář doma obhájil titul mistra světa. Třetí v pořadí

15. srpna 2016, sport, přečteno: 2374×

Necelé dvě stovky závodníků z dvanácti zemí světa se zúčastnily Mistrovství světa v biketrialu 2016, které proběhlo ve dnech 8.–13. srpna na blanenské Palavě. Třiatřicet závodníků hájilo barvy České republiky, přímo z Blanska jeli tři jezdci: Vašek Kolář, Martin Kakáč a Vašek Gryc.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Vašku, jaký je rozdíl v tom, když jedeš závod doma a v zahraničí?

V Blansku to bylo super, celý týden jsem se bavil. Mám tady rodinu, kamarády, s Anglánama a Španělákama jsme navíc chodili společně na obědy a na večeře. Zázemí bylo bez chyby, organizátorům patří velký dík, všechno bylo perfektně připraveno. Domácí prostředí jsem si maximálně užil. Venku je to jiné, tady samozřejmě cítím větší podporu.

Máš za sebou dva závody, první proběhl už v pondělí, druhý až v sobotu. Jak se ti jelo?

Vůbec jsem to nečekal, ale v pondělí se mně podařilo neudělat ani jednu chybu navíc, závod jsem zajel za dva body, Raul (pozn. red., Španěl Raul Gutierrez Garcia skončil nakonec v závodu druhý) jich měl dvacet. Samotného mě ten náskok překvapil, rozhodující byl ale druhý závod a ten nezačal úplně nejlíp. Kousek od cíle jsem se dotkl pásky, praskla, byla to smůla a hrozně mě to psychicky rozhodilo, a to jsem byl na začátku závodu. Věděl jsem, že ztrácím, naštěstí se mně to podařilo otočit.

V sobotu to mnoha jezdcům poměrně dost klouzalo, nechyběly ani časté pády...

To je pravda, na některých sekcích to byla hrůza, ujet to mohlo v podstatě kdekoli. I když jsem měl menší náskok, bál jsem se až do cíle, abych to projel, naštěstí jsem to udržel jen za jeden trestný bod. To bylo důležitý, náskok se zvýšil a poslední umělé sekce jsem si mohl užít. Chtěl jsem je ale zajet dobře, v prvním kole jsem měl devět trestných bodů, v dalším šest. Byla to pecka, mám z toho obrovskou radost.

Vašek Kolář
Za přetrženou pásku Vašek dostal jedinou pětku. Teprve poté, co se o ni v duchu fair-play sám přihlásil. Foto: S. Mrázek

Kdo byl v závodu tvým největším soupeřem?

Určitě Roul, je to můj kamarád. Jezdím za ním v zimě trénovat do Španělska. On má obrovské zkušenosti, tohle bylo jeho dvacáté mistrovství světa. Kdyby mě porazil právě on, tak bych mu to snad i přál. On by si tu jednu zlatou opravdu zasloužil.

Středa a čtvrtek byly vyhrazeny na odpočinek. Ze sociálních sítí ale vím, že jste moc neodpočívali...

Já jsem byl tak rád, že jsem mohl trénovat s klukama na trial parku i na místech, kde sám jezdím. Oni mně zase ukázali nový věci, který by mě snad ani nenapadly. Ve čtvrtek jsem to i přehnal, v pátek jsem pak byl fakt unavenej, tak jsem aspoň chodil po lese. Dneska na sobě cítím, že to byla chyba.

Vašek Kolář
Terén může být známý, rozhodují však detaily. Foto: S. Mrázek

Někdo by se snad mohl domnívat, že domácí prostředí bylo pro domácí jezdce výhodou. Dá se to tak chápat?

Ne, tak to není. Terén může člověk za ty roky znát, ale v sekcích rozhodují detaily, kde má jezdec pedál, komu sedí kratší, nebo delší sekce, skoky, technika... Nejlepší je prostě všestrannost, to, že bych to v Blansku znal, nepovažuju za výhodu, trénuju i jinde.

Před závody jsi ale vyjádřil obavu, aby snad sekce nebyly příliš jednoduché. Jak je tedy hodnotíš?

Byly podle mě optimální. Někdy zdání klame, můžou se zdát snadné, ale pak se ukáže, že je tomu naopak. Hlavně v tom druhém závodě bylo mokro, klouzalo to fakt neskutečně. Sekce byly navíc hodně dlouhý, takže fyzicky docela náročný, někteří měli problém dojet v čase.

Vašek Kolář
Vašek musel zvládnout celkem šestatřicet kontrolních úseků. Foto: S. Mrázek

Pro tebe ale sezona vítězstvím v Blansku nekončí. Co tě čeká?

Je to našlapaný. Před mistrovstvím světa v Blansku jsem byl ve Francii, pak jsem jel do Rakouska. Jeden víkend jsem měl sice volný, ale věnoval jsem ho tréninku. Ještě dneska po vyhlášení výsledků jedu do Říčan na mistrovství ČR pod druhou federací (pozn. red., federace UCI), abych pod ní mohl jet na mistrovství světa, pak zase do Francie a do Itálie. Září bude stejně tak nabité, kromě závodů mě čekají i exhibice. Minimálně ještě dva měsíce mě tak čeká brutální zápřah.

Vašek Kolář
Vašek Kolář zaslouženě na stupni nejvyšším. Foto: S. Mrázek

Další domácí závodník Martin Kakáč se v kategorii Elite 26" umístil na pátém místě, Vašek Gryc v kategorii Senior 20" pak obsadil devátou příčku.

Kompletní výsledkovou listinu najdete na www.biketrial.cz.

Za rozhovor poděkoval a k titulu poblahopřál Stanislav Mrázek