Blansko čeká kulturní Kolotoč. Již popáté

22. září 2016, kultura, přečteno: 2352×

První. Druhý. Třetí. Čtvrtý. PÁTÝ! Ano. Opravdu to je už pátý ročník multižánrového festivalu Kolotoč, který pořádá Divadlo Kolárka. Můžete se tedy těšit na začátek října. Mnoho bude k vidění a slyšení. Budeme tam my a vy. Takže dny 5.–8. října zapsat do diářů jako dny vyhazování z kopýtek a kulturních orgií na Kolárce, Muzikáči, kavárně KinoKAFE, v ulicích. Juch, juch. Sláva všem umění chtivým lidem!

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Multižánrový festival Kolotoč propojuje divadlo, hudbu, tanec, film, poezii, výstavy a mnoho jiných kulturních aktivit. O vše se stará Divadlo Kolárka.

Festival Kolotoč 2016

STŘEDA 05.10.

15:30 h
Pouliční Kolotoč

19:00 h, sál Kolárka
Divadlo DNO: VYČÍTÁNÍ aneb Mnoho papíru pro nic / divadlo
Zbrusu nový kabaret divadla DNO. Variace na Shakespearovské téma. Co všechno snese papír?

21:00 h, Muzikograf
Ghost of you / koncert
Mladá brněnská skupina, která se po dvou letech živého vystupování odhodlala k oficiálnímu vydání debutového alba u Indies Scope. Jejich hudba je průsečíkem křehké emoce a energie okamžiku. Psychedelický pop s kořeny v minimalismu zaznamenali na debutové desce Glacier And The City, která vznikla pod dohledem renomovaného producenta Ondřeje Ježka. V letošním roce si zahráli na prestižním maďarském SZIGETU, MFF v Karlových Varech či v rumunském Banátu.

Beps'n'Johnnies / koncert
Kapela, jejichž tvorba má vzory v psychedelické hudbě 60. let a současném garážovém rocku.

ČTVRTEK 06.10.

18:00 h, Kino Blansko
Akcept / dokumentární film
Lucie je skladatelka a performerka soudobé vážné hudby. Její experimentální přístup se však stává čím dál víc bizarnější. Lucie „šije" skladby podle vzorů na šaty či plánu vodní turbíny. Veřejnost ale takový přístup přijímá obtížně. Lucie se nechce prvoplánově líbit ani podbízet publiku, brání se do své hudby promítat emoce nebo vyprávět příběhy. Jde jí především o autentický projev, a tak se často na svých koncertech setkává s tím, že interpreti nechtějí její hudbu hrát a posluchači si při ní zacpávají uši. Lucie se však nevzdává, své hudbě obětuje vše a snaží se o to, aby společnost byla otevřená novým a neprobádaným věcem. Po složení skladby Akcept získává Lucie úspěch v akademických kruzích a vyjíždí do světa.

19:30 h, KinoKAFE
Blanka Fišerová: Zlodějky lžiček + David a Baletka / autorské čtení proložené hudbou a pohybem

21:00 h, Muzikograf
Funky Plane Band / koncert
Svobodné hudební seskupení lidí, které baví pořádný funkrock, jazzrock, funky, improvizace a hudební posuny.

PÁTEK 07.10.

16:30 h, sál Kolárka
Divadlo Kolárka: Koupily si rybičku... / divadlo
...a co se stalo potom, nečekal nikdo. Podvodní dobrodružství dvou sester pro malé i dospělé.
Na motivy pohádky Vodní víla od bratří Grimmů.

18:30 h, Kolárka – zahrada
DIVADLO KOŇA A MOTORA: Othello is black
„Sem sice černej, ale to neznamená, že mám černou duši.“ Banální příběh o žárlivosti, nebo věc dneška? Ve starém textu podobenství o současné síle demagogie, politické, rasové i jiné. Stačí málo a ztratíš vlastní názor, jenom protože ten cizí je většinový. Krev poteče.

20:00 h, sál Kolárka
PLATA company: Dvanáct Tuctů / divadlo
Absolventi KALD DAMU přivezou autorskou adaptaci několika povídek Jacka Londona s netradičními loutkami a vejkcekartony. Zlatá horečka na Aljašce byla jiná než ty ostatní. Kdo chtěl zlato, musel překonat chilkootský průsmyk, přežít několik lavin, neutopit se při plavbě do Dawsonu, nezmrznout v šedesátistupňových mrazech a prokopat se několika metry sněhu, ledu a zmrzlé půdy. Pustit se do takového podniku mohou jen úplní blázni nebo ti, které sžíralo vědomí, že svému životu něco dluží. Proč by se jinak vydávali na výpravu, z níž se jim z každých dvou investovaných dollarů vrátí jeden ve zlatě? Našli se však i tací, kteří nechtěli těžit zlato ze země, ale ze svých bližních.
PS: S loutkami se nemazlíme, život se s lidmi taky nemazlí.

21:00 h, Muzikograf
Kaplan Bros. / koncert
Cyril a Kryštof jsou kapela a bratři. Kombinují 8bitové syntezátory s elektronikou v plném rozlišení a s „živými“ bubny. Noise-popová sourozenecká dvojice má pestrou minulost. Pódium sdíleli mj. s Jambinai, Qui nebo 65daysofstatic, zahráli si na Colours of Ostrava, vyhráli talentovou soutěž 1BAND2PLAY atakdále.. Prostě přijď, bude to stát za to.

SOBOTA 08.10.

15:00–19:00 h, KinoKAFE
Hana Voříšková: Grónská písnička / divadlo pro jednoho diváka
První divadelně-písničkový automat. Velmi malé a hodné loutkové divadlo pro jednoho nebo dva diváky, inspirované písničkou Jaromíra Nohavici.

15:00–19:00 h, Kino Blansko
Hrací skříňka
V sobotu rozložíme před kinem malý lunapark v retro-camping stylu. Bude zde ve stanech k vidění divadlo pro jednoho diváka výtvarnice Hany Voříškové, projekce starých českých animovaných filmů. Můžete si vyzkoušet vlastnoruční výrobu placek, potisknout si tašku, nebo si nechat udělat instantní fotografii v maškarádě dle vlastního výběru z našeho arzenálu...

19:00 h, sál Kolárka
Divadlo Kolárka: Nosorožec / divadlo
„Svět patří jim, pro nás už není místo...“ Inscenace na motivy stejnojmenného dramatu. (Eugène Ionesco)

21:00 h, Muzikograf
Slam Poetry Show
Exhibiční set špičkových představitelů české slam poetry.
PAVEL OŠKRKANÝ – několikanásobný finalista Mistrovství ČR, vítěz několika exhibic
HONZA DIBITANZL – finalista Mistrovství ČR 2015
DR. FILIPITCH – exhibiční slam man

DJ Melta
Šok pop z Brna.

DOPROVODNÝ PROGRAM

20.9.–30.10., Galerie města Blanska
Antonín Maloň: Hrát si dovoleno
Výstava loutek a mechanických objektů Brněnského řezbáře.

04.10. v 18:00 h, Galerie Šatna, Kollárova 8
VEČERNÍ KRESBY
Vernisáž výstavy studijních kreseb z kurzu Večerní kresby. Výstava potrvá do 30.10. Vstup volný.

06.10. v 16:00–18:00 h
Guerilla Poetring v ulicích Blanska / básnění ve veřejném prostoru
Smyslem akce je tvůrčím způsobem poezii umístit, místa s básněmi vyfotit a v den akce publikovat na stránce projektu, aby je další guerilloví nadšenci mohli cíleně hledat.Guerilla Poetring vytvořila a pořádá Blanka Fišerová. Ve čtvrtek bude od 16:00 hodin sama básnit v ulicích Blanska. Poezie má nejrůznější podoby... tak zkus nějakou najít a přidej se k ní – Napiš, umísti, vyfoť a sdílej! www.facebook.com/guerillapoetring
Nebo se jen tak vyprav na lov básní, pokémoni jsou out!

08.10. v 10:30 h, Galerie města Blanska -> Fara na Starém Blansku
Procházka s pohádkou
Rádi procházky? Rádi pohádky? Sobotní dopoledne spojí oboje. Nejdřív si prohlédneme výstavu loutek a mechanických objektů Antonína Maloně v Galerii města Blanska a poté se vydáme přes zámecký park a Rožmitálku na Staré Blansko. Na faře budou čekat zvířátka a pan farář Kaňa, který povypráví své kouzelné příběhy dokreslené jednoduchými loutkami. Rodinná pohodička. Vstupné dobrovolné.

Místa dění:
Divadlo Kolárka – Kollárova 8, Blansko
Klub Muzikograf – Smetanova 6, Blansko
Kino – Hybešova 6, Blansko
Kavárna KinoKAFE – v kině
Galerie města Blanska – Dvorská 2, Blansko
Galerie Šatna – Kollárova 8, Blansko

Vstupenky na jednotlivá představení a koncerty budou k prodeji vždy na místě. Permanentku lze zakoupit za výhodnou cenu od 20. září v kavárně KinoKAFE.

Kontakt pro případ jakýchkoliv nejistot: Jolana Chalupová, tel. 724 815 760.

ZMĚNA PROGRAMU VYHRAZENA.

Činnost je realizována za finanční podpory města Blanska.