Klepačovští dobrovolní hasiči oslavili 105 let

13. září 2016, ostatní, přečteno: 3562×

U této příležitosti předvedli zásah s opravenou cisternovou stříkačkou Pragou RN. Atraktivních ukázek ale proběhlo mnohem víc.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Sbor dobrovolných hasičů na Klepačově má 29 členů, z toho je 12 členů výjezdové jednotky. Na oslavy 105 let od založení pozvali hasiče z Bořitova se starou stříkačkou Pragou Grand, hasiči z Ráječka dovezli vodu, zúčastnili se také hasiči z Dolní Lhoty a Spešova. Atraktivní ukázku předvedli střelmistři HZS Jihomoravského kraje.

Oslavy 105. výročí krátce navštívil i starosta města Blanska Ivo Polák a hasičům předal pamětní medaile.

oslavy 105 let SDH Klepačov

oslavy 105 let SDH Klepačov

V rámci oslav proběhla minisoutěž nejmenších hasičů z Olomučan a Lelekovic v požárním útoku. Co vše se odehrává po automobilové nehodě, předvedli hasiči z Adamova ve spolupráci se zdravotníky a policisty. Kluci z Lelekovic na závěr hasili hořící automobil.

Na úplný konec měli klepačovští hasiči překvapení pro děti v podobě hromady hasicí pěny.

SDH Klepačov sídlí v malé zbrojnici s omezeným zázemím. Ale situace se postupně lepší, uvedl velitel jednotky Miroslav Vičar: „V současných prostorách máme jen jedno umyvadlo. Letos jsme dostali vedlejší místnost. Plánujeme její úpravy ve spolupráci s městským úřadem. Přestavíme ji na sociální zařízení se sprchou a šatnou a klubovnou pro školení.“

oslavy 105 let SDH Klepačov

oslavy 105 let SDH Klepačov

Loni hasiči dostali přetlakový ventilátor, elektrocentrálu a povinné ochranné prostředky. Mj. také vybavení na likvidaci bodavého hmyzu v Blansku a jeho částech. Tato služba je pro občany zdarma. Letos elektrocentrálu dovybavili novými prodlužovacími kabely pro 240 V i 400 V.

Co je ovšem trápí, je zásahové vozidlo. „Zatím jediné naše auto je přes třicet let stará Avie, která téměř dosluhuje. Právě se vrátila ze 14denního servisu, který musela absolvovat, abychom prošli technickou kontrolou a mohli vůbec jezdit na zásahy. Určitě už bychom potřebovali ani ne úplně nový, ale aspoň novější vůz,“ posteskl si Vičar.

Historická stříkačka Praga RN je v majetku Sboru dobrovolných hasičů Klepačov od roku 2000. Od té doby probíhala její renovace. „Ukázali jsme ji sice už před pěti lety, ale tenkrát jsme to šili horkou jehlou. Letos se nám podařilo dokončit proces přihlášení na historické značky, který je jiný než u civilních značek. Můžeme s ní legálně po silnici na ukázky a srazy. Dnes je to její první velká prezentace,“ doplnil Vičar a přidal pár technických údajů: „Jedná se o první československou cisternovou stříkačku (s vlastní nádrží na vodu) Praga RN vyrobenou v roce 1951. Nástavbu (nádrž) dělalo Vysoké Mýto. Má motor o objemu 3,5 litru, řadový šestiválec na benzín o výkonu 63 kW.“

oslavy 105 let SDH Klepačov

oslavy 105 let SDH Klepačov

Vydařené oslavy 105. výročí podpořili svojí bohatou účastí také místní. Poděkování rovněž patří městu a všem sponzorům, kteří pomohli akci uskutečnit.

red