Detektivní záhadu můžete rozluštit v nové hře

26. října 2016, ostatní, přečteno: 3609×

První ročník nové detektivní hry Přítmí v blanenských ulicích a blízkém okolí připravil pro širokou veřejnost 13. skautský oddíl Slunovrat Blansko. Dobrodružstvím nabitá hra, které se mohou zúčastnit jak děti, tak dospělí, odhaluje místní tajemná zákoutí a stavby. Vyřešit záhadu mrtvého muže mohou zájemci v průběhu listopadu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Kudy vede trasa hry? To se předem bohužel nedozvíme, tu si autoři úzkostlivě tají a není se ani čemu divit. Hra by totiž ztratila svůj smysl.

Na všechny, kdož se vydají po stopách tajemného, dávno zapomenutého příběhu, čeká opravdu nevšední dobrodružství. Hra je určena pro skupinky hráčů nebo pro rodiny s dětmi. V každém týmu by ale měla být vždy alespoň jedna osoba starší 15 let. Přece jen rozluštění jednotlivých úkolů či indicií na každém stanovišti by se pro nejmenší detektivy mohlo stát poněkud velkým „oříškem“.

Prvním krokem každého detektivního týmu musí být registrace na stránkách soutěže http://pritmi.webflow.io/. Pak jen stačí vyčkat do 1. listopadu, kdy organizátoři zašlou zúčastněným informace o pozici prvního stanoviště. Podmínkou získání indicií o dalším stanovišti je vždy vyřešení nějakého úkolu. Většina stanovišť je umístěna přímo ve městě, jediné pak v jeho bezprostředním okolí. 

„Jednotlivé úkoly jsou koncipovány tak, aby byli účastníci hry donuceni použít svoje znalosti, schopnost logického myšlení, ale i dedukci, bez které se žádný detektiv neobejde,“ vysvětluje jeden z autorů Ondřej Fišer. „Rozhodně je dobré mít s sebou buzolu či kompas a dobrou mapu města a okolí. Hodit by se mohla i baterka, tužka a malý zápisník.“

Ti, kdož by měli s řešením úkolů potíže, nemusejí zoufat. Na webových stránkách hry je totiž zřízeno diskuzní fórum, které může v ledasčem pomoci, pokud však nenajdete odpověď na své dotazy ani zde, v nejakutnějších případech je možné kontaktovat tzv. „Průšvih linku“, kterou najdete v sekci kontakty.

Součástí výše uvedené doporučené výbavy může být i fotoaparát. V rámci této hry byla totiž vyhlášena soutěž o nejtajemnější fotografii, pořízenou během pátrání, a to ve dvou kategoriích: architektura a lidé.

Přítmí

A jak celá hra končí? To se dozvíte na posledním stanovišti. „Všechny zúčastněné pozveme začátkem prosince na společné zakončení hry, kde na ně bude čekat zajímavý program a také výstava nejzdařilejších fotografií z naší mini foto soutěže. Rozdáme několik zajímavých cen a každý, kdo prošel celou trasu, od nás obdrží diplom a malé překvapení,“ láká k účasti Ondra Fišer.

Inspiraci ke hře „Přítmí“ získali blanenští skauti v Brně při své účasti na hře „Stínadla“ pořádané Sdružením přátel Jaroslava Foglara. Vzhledem k tomu, že časový prostor pro zdolání všech nástrah je dostatečný, organizátoři věří, že by hra mohla do Blanska přilákat i mimoblanenské vyznavače dobrodružství. Má k tomu rozhodně všechny předpoklady.

Jana Franchi