Z redakční pošty: ČR: Evropská továrna na psy?

1. října 2016, ostatní, přečteno: 3962×

Garantem konference ČR: Evropská továrna na psy, která proběhla 16. září 2016 v Praze, se stal poslanec Evropského parlamentu Jiří Pospíšil. Česká republika patří mezi hlavní vývozce neregistrovaných štěňat s nelegálních soukromých chovů do celé Evropy. Akce se tak nesla v duchu jak zabránit reprodukci štěňat, která, mnohdy neočkovaná a nemocná, zaplavují  zahraniční a tuzemské trhy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

O nelegální nebo neregistrovaný chov jde, pokud štěně není označeno čipem a není řádně zaregistrováno. Soukromých nelegálních chovů je stále více, stejně jako překupníků štěňat. Poptávka po levných štěňatech je nejen v zahraničí, ale i u nás, stačí se podívat kolem sebe, kolik lidí si koupí neregistrovaného pejska tzv. módního plemene, je jedno zda je to jorkšírský teriér, čivava, anglický bulteriér nebo mini kříženec.

Bohužel takových lidí je naprostá většina, a tak vlastně podporují nelegální chovy těchto psů a obrovské finanční úniky na daních. Bez evidence, čipování, registrace, smluv ke štěňatům vzniká neskutečná černá díra nezdaněných peněz. Jenže kde je poptávka, je i nabídka.

Dalším problémem jsou přeplněné útulky, které kapacitně nestačí na stále větší nárůst odložených neidentifikovatelných psů. Tato problematika je velice složitá, lidé se čím dál tím více zbavují psů starších, nemocných, nevychovaných a agresivních.

Psi v útulku
Foto: R. Opatřil

Chce to osvětu kupujících. Například Německo začíná už u dětí ve školním věku. Platí zde zákaz prodeje psů na trzích, štěně musí mít v okamžiku prodeje minimálně osm týdnů, musí být čipované, očkované a registrované. Kdo nechce psa registrovaného s průkazem původu, může udělat dobrý skutek a pejska si adoptovat v útulku, i on vnese do života spoustu radosti a lásky.

Podle posledních průzkumů připadá na každého pátého občana v České republice jeden pes. Město Blansko má 20 664 obyvatel a jen 1 276 evidovaných psů. Za osm roků mého působení v útulku jsem předala novým majitelům 344 psů.

Já sama mám velký sen, aby se Blansku začalo s povinným čipováním a následnou registrací psů. Psi nemluví… A pokud lidi budou mlčet a tiše toto jednání schvalovat, budou na nás koukat svýma obrovskýma očima štěňátka různých módních plemen, která plní inzerce, sociální sítě a v dospělosti útulky.

Jarmila Jurová
vedoucí provozu psího útulku města Blansko