Festival Rajbas ukáže svět i krásu, kterou máme doslova za humny

3. listopadu 2016, ostatní, přečteno: 2057×

Festival Rajbas je především místem setkání. Každoročně se na něm schází ti opravdicky zkušení, kteří třeba stoupají k vrcholům osmitisícových hor, sjíždí divoké peřeje řek, potápí se do hlubin oceánů, odhalují taje neznámého podzemí... Stejně však patří i těm, kteří na svá velká dobrodružství teprve čekají, přijdou se jen pobavit, hledat inspiraci nebo jen na chvíli snít...

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Víkendový program nenabízí jen pasivní sledování besed a filmových projekcí, ale také závody, koncerty, workshopy, tanec i výpravu do podzemí Moravského krasu. A přednášky i doprovodné akce, které předznamenávají blížící se festival, začínají již 9. listopadu.

Středa 09.11., Klub ULITA, 19:00 hod.: Večer s Kotlíkem č. 181 – RAJBAS SLAVÍ OSMNÁCTINY
Neděle 13.11., Statek SAMSARA, 16:00 hod.: PředRAJBAS
Pátek 18.11., náměstí Republiky: Příjezd oficiálních vozidel festivalu a opékaní buřtů

Níže nabízíme víkendový program. Pro více podrobností navštivte stránky Festivalu Rajbas 2016.

Pátek – 25. listopadu 2016

Kino Blansko, Hybešova 6

• program uvádí ROSOMÁK

Výstava fotografií: BLANENSKO VE FOTOGRAFII

16:30 OKEM DOBRODRUHA, projekce soutěže neprofesionálních filmů s udělením ceny SRDCAŘI.CZ o udělení ceny rozhoduje superstar porota: MIREK NÁPLAVA a PETR JAN JURAČKA

20:00 MIROSLAV NÁPLAVA: SRDCAŘI V AFRICE
Beseda o filmařské expedici Srdcaři.cz obytným terénním náklaďákem MAN. V průběhu tří let vznikal v jižní Africe dvanáctidílný seriál, od velkých bílých žraloků, přes offroadový adrenalin, po treky na vrcholy Dračích hor. A taky o věcech, které by vás možná ani nenapadli: třeba o potápění za krokodýly v deltě Okavanga, spaní v kamenných rondelech pastevců v Lesothu nebo bláznivé jízdě drezínou po opuštěné železnici podél Garden Road. Nic není nemožné! Kdy a kde africký seriál uvidíte? Kdo je Dlouhý, Široký a Bystrozraký? Vše se dozvíte poprvé v Blansku!

Galerie města Blanska, Dvorská 2

17:00 ŠTEFAN PAPČO, vernisáž výstavy slovenského sochaře a horolezce

Dělnický dům, Hybešova 1

17:00 otvírá festivalová Růžova Černohorská pivnice a bufet – skvělé pivo a prostor pro volnou zábavu (kytary vítány) do 24:00 hodin.

Sál S2 „scéna KOTLÍK“

18:00 MEGBOLONDUL – zahájení tradiční šifrovačky

20:00 VOLNÁ PROMÍTAČKA – podělte se o zážitky...
K dispozici je dataprojektor a prostor, kam pozvat kamarády i festivalové návštěvníky. Stačí na mail horizont.cz@seznam.cz zaslat název a krátkou anotaci a zařadíme Tvou prezentaci (délka max. 45 minut) do programu. Honoráře neproplácíme a vstupné se neplatí.

Moravský kras

21:00 RAJBAS PRAGULKA (Прoгулка) – zase do podzemí: Kdo se dříve přihlásí, ten jde či spíše leze, brodí a plazí...

Sobota – 26. listopadu 2016

Staré Blansko, Komenského ul.

09:00 S KOALOU NA ZÁDECH, tradiční běh do vrchu se zátěží

Moravský kras

09:00 DŮM PŘÍRODY: Skrytá krása kamenů
Zkusili jste si už někdy vybrousit svůj vlastní kámen?

10:00 RAJBAS PRAGULKA (Прoгулка) – zase do podzemí: Kdo se dříve přihlásí, ten jde – spíše leze, brodí, plazí...

Čajovna a klub ULITA, Boženy Němcové 2a

Workshopy:

09:00 IVA HEMZALOVÁ: Základy tejpování

Účelná metoda zpevňování kloubů pomocí speciálních lepicích pásek.

11:30 MARIE KLEMENTOVÁ: Základy práce s GPS

Návod jak GPS používat, ale zároveň na ni nespoléhat. Je výborný pomocník, ale pouze doplněk mapy.

Dělnický dům, Hybešova 1

Výstavy fotografií: PETR STŘÍBRCKÝ: OBYČEJNÝ SVĚT, vítězné snímky z FOTOSOUTĚŽE WAU!

• Program na velkém sále „scénu KOTEL“ uvádí Faust a Čiko:


13:30 ZAOSTŘENO ZA HUMNA

HONZA VLASÁK: ZAJÍMAVÉ STROMY MORAVY A OKOLÍ
Nestárnoucí extrémní biker, dobrodruh, inventář Rajbasu a jeho zakořenělá láska.

PETR STŘÍBRCKÝ: OBYČEJNÝ SVĚT
Fotí přírodu, barvy, tvary a dobré lidi. Les a sport jsou si hodně podobné, nikdy nevíte, co vlastně uvidíte.

LEOŠ ŠTEFKA: CHKO MORAVSKÝ KRAS SLAVÍ ŠEDESÁTKU
Krátké nahlédnutí do historie a současnosti ochrany přírody Moravského krasu.

KOLEM OKRESU BLANSKO – KOB 2016
Žijeme v době, kdy se běžně létá do Thajska nebo na Maledivy a přitom málokdo ví, co má za humny. Proto se zrodil nápad etapového běžeckého a chodeckého putování po hranicích okresu s cílem na Rajbasu. Určitě každý z účastníků poznal i nová zajímavá místa, na která by se jinak nedostal.


15:30 PETR PRACHTEL a BORIS HLAVÁČEK: P.R.A.C.H.T.E.L. se vrací
Život na niti Petra Prachtela se po 71 letech opět dotkne Blanska. Jako sedmileté dítě ušel sám strastiplnou 135 km dlouhou cestu mezi nálety, běženci a válčícími armádami až do Blanska. Později se stal jedním z nejlepších českých a československých horolezců. Je jakési „zlobivé dítě“ tohoto sportu, člověk obdivovaný a zatracovaný, nenáviděný a milovaný, zneuznaný a jinými vynášený na pomyslný trůn. Přijede na Rajbas a vystoupí spolu s Borisem Hlaváčkem, autorem knihy „P.R.A.C.H.T.E.L – život na niti“.

16:30 KLÁRA KOLOUCHOVÁ (POLÁČKOVÁ): KRÁLOVNA HOR K2 & JINÉ KRASAVICE
Na osmitisícovku K2 na hranicích Pákistánu vylezlo zatím pouze zhruba tři sta horolezců a z toho jen něco přes desítku žen. Letos za tímto velkým snem vyrazila i Klára Kolouchová (Poláčková), která po argentinské šestitisícovce Aconcagui a himálajské osmitisícovce Čo Oju v roce 2007 stanula i na vrcholu nejvyšší hory světa Mount Everest.

17:30 BŘETISLAV RYCHLÍK: A NEZAPOMEŇTE NA NAŠE HORŇÁCKO
Herec, divadelní režisér, filmový dokumentarista, scénárista, fejetonista, pedagog, občanský aktivista, folklorista … a host festivalu Rajbas, který nás zavede na Horňácko a představí místní folklor. Zazní i horňácké písničky v podání Jaroslava Smutného.

18:30 OKEM DOBRODRUHA

19:45 PETR JAN JURAČKA: S DRONEM KOLEM SVĚTA
Petr je vědeckým pracovníkem a profesionálním fotografem vědy na Přírodovědecké fakultě UK Praha. Vedle mnoha specifických disciplín, jako jsou elektronová mikroskopie, noční fotografie či časosběry, jej uchvátily drony. Zpočátku je sám stavěl a postupně ho zavedly do Ugandy, Jižní Afriky, Lesotha, rakouských Alp a nakonec i do Pákistánu, kam vyrazil doprovázet horolezeckou výpravu na druhou nejvyšší horu světa K2. Představí svou tvorbu z různých koutů světa, včetně Kilimandžára, kde poletoval na vrcholu jen před pár týdny, a podělí se i o všemožné tipy ze světa dronů, časosběrů či fotografie krajiny.

20:45 NaFEST – prezentace soutěže netradičních cest na festival

21:30 vyhlášení výsledků soutěže NaFEST a předání cen

22:00 LEE BANDA!!!
Máte ještě dostatek sil? Dokažte to na festivalové tancovačce!

• program na malém sále „scénu KOTLÍK“ uvádí Lukáš „lumir“ Hubert

14:00 PETR ĎÁSEK: ČESKÉ STOPY V TIBETU A LADAKU
Od 14. století po současnost...

15:00 TADEÁŠ DANĚK: UPRCHLICKÁ VLNA
Jak je to s uprchlíky? Jelikož u nás žádní nejsou, tak jsme s kamerou zajeli do míst, kam přijíždějí. Z ostrova Lesbos jsme pak společně s nimi vyrazili na čundr po Evropě.

16:00 ZDENĚK PŘIBYL: SMÍRČÍ KŘÍŽE
Smírčí kříže nacházíme na nejrůznějších místech. V lesích, u cest nebo třeba i na náměstích vesnic. Stopy minulosti vytesané z kamene a umístěné nejčastěji na místech hrdelních zločinů se staly cílem Pribových cyklotoulek.

17:00 JAN BALÁK CHALLANGER: ALBÁNSKÁ VÝZVA
Albánská výzva je projekt v nejizolovanější oblasti jižní Evropy. Cílem je místním dát možnost alternativního živobytí a turistům zprostředkovat unikátní dobrodružství. Curraj i Epërm je 200 km2 unikátní velehorské přírody, nejbližší autem sjízdná silnice je 5 hodin cesty pěšky, bez elektřiny, WiFi, mobilů, vodovodu, ale i znečištění a starostí moderního světa. Za poslední 2 roky sem přijelo již 350 Čechů, kteří tu vytvořili unikátní prázdninovou komunitu, stavěli mosty, jezdili na koních, spravili kostel, vyznačili 150 km turistických stezek…

18:30 MAREK AUDY: AMATÉRKA, RUDICKÉ PROPADÁNÍ a DOBÝVÁNÍ PUNKVY (3D)
Nestor světové speleologie prof. Karel Absolon zaznamenal před více než sto lety lidské snažení o odhalení tajemství podzemí Macochy a Moravského krasu. 3D dokumentární film představuje zlomek jeho ručně kolorovaných stereodiapozitivů z gigantického archivu uloženého v Moravském zemském muzeu. Vizionářský profesorův autentický komentář je doplněn současným 3D filmovým záznamem z Amatérské jeskyně, která byla objevena až po jeho smrti. Do dalších jeskyní nás Marek pozve také prostřednictvím 3D fotografií.

Neděle – 27. listopadu 2016

Kino Blansko, Hybešova 6

Výstava fotografií: BLANENSKO VE FOTOGRAFII

• filmy a besedy uvádí JIRKA DRAŽIL

10:00 SPOLEČNÁ CESTA, režie Miroslav Haluza, ČR 22 min.
Mirek je expediční filmař, který se oženil a s partnerkou Adélou vyrazil na první společnou cestu do střední Ameriky, kde poznávají život v Kostarice, Panamě a Nikaragui.

12CH VYSOKÉ TATRY TRAIL, režie Viliam Bendík, SK 36 min.
Dva kamarády běžce spojil nápad oběhnout nonstop 12 vysokohorských chat. A nešlo pouze o vytvoření rekordu v naběhaných kilometrech či výškových metrech…

11:00 MICHAL HUBERT: 5 MĚSÍCŮ NA ISLANDU
Zážitky, cesty, práce a život v zemi ohně a ledu. O studentské stáži snů u firmy Extreme Iceland, kde získaná pozice fotografa znamená jezdit na zájezdy na nejzajímavější místa ostrova, fotit, filmovat a mít na starosti postprodukci, střih a přípravu pro publikování v brožurách a na webu.

12:00 PETR KAŠPAR: ZÁKULISÍ NATÁČENÍ SERIÁLU O FOTOGRAFOVI DIVOKÉ ZVĚŘE
Fotograf divoké zvěře Petr Slavík a režisér Petr Kašpar připravují televizní seriál Ve stopě predátora. Štáb již navštívil brazilský Pantanal, poušť Kalahari a severozápadní Tien Shan na území Kazachstánu a Kyrgyzstánu.

13:00 PŘESTÁVKA

13:30 DIVOČINOU ALJAŠKY, režie Jiří Horčička, ČR 25 min
Parta kamarádů a jejich dobrodružství na severu Aljašky daleko od civilizace na řece Alatna. Překročili kontinentální rozvodí dvou oceánů a z nafukovaček postavili plachetnici. Místa, kde se čas nepočítá na dny, hodiny ani minuty, ale na nádechy a výdechy, na bušení srdce, na poryvy větru a na vlny v řece...

14:00 JIŘÍ HOMOLÁČ: BĚHÁNÍ S KEŇANY
Elitní český vytrvalec letos trénoval více než dva měsíce na náhorní plošině v západní části Keni ve městě Iten, které leží ve výšce 2 400 m n. m. Toto místo běžci znají z knihy Běhání s Keňany. Čtyřicet procent vítězů světových závodů na dlouhé trati pochází z jediného keňského kmene. Odhalil tajemství, proč se v žádné jiné zemi nerodí takoví běžci jako právě zde?

15:00 ANČE KANČE: JAK SE CHODÍ VZDUCHEM
Chození highline je fyzicky i psychicky náročné, ale přináší ohromnou radost. Nutí člověka jít na své hranice, odhodit veškerý strach, váhání i ambice.