Pomoct potřebným lze v rámci Národní potravinové sbírky

5. listopadu 2016, ostatní, přečteno: 2200×

Již čtvrtý ročník Národní potravinové sbírky se uskuteční v sobotu 12. listopadu 2016 ve více než 650 prodejnách po celé České republice. Na Blanensku proběhne v supermarketu Tesco v Boskovicích. Partnerem Potravinové banky je i blanenský spolek LAVINA, prostřednictvím kterého mohou potřebným pomoci i lidé v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Na Národní potravinové sbírce se podílí Česká federace potravinových bank. Myšlenka zřídit potravinové banky v České republice vznikla před pár lety. Jejich úkolem je potraviny shromažďovat, skladovat a přidělovat charitativním organizacím, které poskytují potravinovou pomoc lidem v tísnivé životní situaci.

Blanenský spolek LAVINA organizuje potravinovou pomoc potřebným ve svém okolí od jara loňského roku. Na Blanensku se tak jeho prostřednictvím pomoc dostává k lidem, kteří jsou ohroženi chudobou nebo sociálním vyloučením, bezdomovcům, rodinám s dětmi v tíživé situaci a podobně. Spolek přitom úzce spolupracuje s Oddělením sociálních služeb Odboru sociálních věcí při Městském úřadu Blansko. Jeho pracovníci vytipují potenciální příjemce potravinové pomoci z řad vlastních klientů a předají jim telefonní kontakt na spolek LAVINA. Nutno dodat, že příjemci pomoci zůstávají v anonymitě.

Nově distribuuje LAVINA i přebytky teplých jídel díky spolupráci s jednou z místních provozoven. Podniky, které se na potravinové sbírce podílejí, jsou postupně označovány logem potravinové pomoci.

Pokud chcete tuto aktivitu jakkoli podpořit, kontaktujte spolek LAVINA na tel. 603 421 507. Bližší informace o činnosti spolku najdete na http://www.lavinablansko.cz.

V loňském roce objem sbírky na celostátní úrovni činil 236 tun suchých potravin. V Boskovicích se přitom vybralo 1 072 kg v hodnotě přibližně 50 000 Kč.

red