Rajbas slaví osmnáctiny

16. listopadu 2016, tiskové zprávy, přečteno: 2349×

O posledním listopadovém víkendu se stane již poosmnácté místem setkání příznivců outdoorových aktivit, filmu a nezávislého cestovaní. Festival filmů, setkání a dobrodružství RAJBAS 2016 proběhne ve dnech 25.–27.11.2016, doprovodné akce probíhají v průběhu celého měsíce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

ŽIJEME RAJBASEM

Dnes se běžně létá do Thajska nebo na Maledivy, a přitom často nevíme, co máme za humny. Na tuto skutečnost organizátoři Rajbasu odpověděli akcí, která probíhala celých jedenáct měsíců a vyvrcholí na festivalu.

KOB 2016 je zkratkou běžeckého případně i pěšího putování „Kolem Okresu Blansko“, které se stalo motivem pro více než stovku účastníků k překonání osobní lenosti, příležitostí k poznání často neznámých krásných míst a sdílení takových „objevování“. Trasa kopírovala v délce 178,29 km hranice okresu a kdo absolvoval všech jedenáct etap, převezme na Rajbasu pamětní medaili od legendy československého i světového ultramaratonu Tomáše Ruska.

Motto „Za humny“ provází celý letošní festival. Výstava „Blanensko ve fotografii“ je instalována v kině, fotograf Petr Stříbrcký představí svůj pohled na „Obyčejný svět“, o smírčích křížích povypráví Zdeněk Přibyl, na zajímavé stromy Moravy upozorní Honza Vlasák, Leoš Štefka připomene 60 let ochrany Moravského krasu a speleolog Marek Audy přijede s unikátní 3D projekci „Dobývání Punkvy“. To však neznamená, že nevytáhneme paty z Blanska. V reportážích zase obletíme celý svět a je se na co těšit.

HOSTÉ

„Rajbas je nejlepší slezina, co znám,“ říká populární cyklotremp a spisovatel Honza Vlasák. Spolu s ním se v programu projekcí představí na pětadvacet hostů z řad outdoorových sportovců, cestovatelů, filmových dokumentaristů a publicistů. Dramaturgie zůstává u osvědčeného schématu se záměrem představit osobnosti a současně méně známé, inspirující či neprávem opomíjené aktivity.

Mezi mediálně známé tváře budou patřit herec, režisér, publicista a folklorista Břetislav Rychlík, první rodilá Češka na Everestu Klára Kolouchová Poláčková, horolezecká legenda Petr Prachtel, elitní běžec Jirka Homoláč, popularizátor vědy a fotograf Petr Jan Juračka, filmaři Mirek Náplava a Petr Kašpar a další osobnosti, které jsou velkým vzorem a inspirací.

Rajbas nikdy nebyl přehlídkou exotických zájezdů a míst, kam míří cestovní kanceláře. Nevyhýbá se aktuálním tématům. Letos taková budou v prezentaci mladého filmaře Tadeáše Daňka „Uprchlická vlna“ a v povídání aktivisty Petra Ďáska „České stopy v Tibetu a Ladakhu“.

SOUTĚŽ NaFEST

Zajímavou cestu lze prožít kdekoli, tak proč ne směrem na festival. Taková myšlenka před léty stála za zrodem originální soutěže NaFest. Vychází z úvahy, že pro účastníka Rajbasu nemusí akce nutně začít až při vstupu do festivalových prostor a zakoupením vstupenky. Šanci v ní mají jak outdooroví sportovci, tak recesisté.

Do Blanska lze zajisté dobrodružně doputovat mnoha způsoby, vyhrává nápad. Zažili jsme už leccos: příjezd na monocyklu, cestu vlastnoručně vyrobeným autem, na běžkách, soutěžící se nechali dokutálet v pneumatice, dobrodili Svitavou a poslední část cesty kanálem, stopovali bez šatů jako černoši nebo Papuánci, nechali se dotlačit v nákupním vozíku... Je to soutěž pro lidi, co se umí bavit a mají rádi recesi. Svou cestu nafilmují nebo nafotí a nebojí se ji pak prezentovat před publikem. Co nás čeká letos?

OKEM DOBRODRUHA

Tradičně nechybí filmová soutěž. Svá dílka zde prezentují neprofesionální tvůrci, kteří objektivem kamer objevují svět a krásy dalekých cest a přírody. Nejsou určeny žádné kategorie, jediné omezení je délka filmu do 15 minut. Letos je do soutěže Okem dobrodruha přihlášeno třiadvacet filmů. Nejlepší snímky čeká projekce na hlavní festivalové scéně a udělení cen odbornou porotou.

Stále atraktivnější je páteční projekce vybraných filmů s následným veřejným hodnocením porotců (ve stylu Superstar) a udělením Ceny Srdcaři.cz. V rolích porotců se již tradičně představí zkušený dokumentarista Mirek Náplava a premiérově Petr Jan Juračka.

NOVINKY

Zimní scéna před kinem se objevila i na oficiálním festivalovém plakátu. Navést sníh, postavit indiánské týpí, v kotli nad ohněm navařit punč. To stálo za loňským premiérovým úspěchem. Letos její organizátoři chystají nová překvapení. Ve filmové soutěži se budou poprvé předávat Rajbasáci, sošky vyrobené z kovu a krasového vápence a po létech se na velký sál vrátí muzika. Hrát bude Lee Banda a další úplnou novinkou je páteční „Volná promítačka“. K dispozici bude dataprojektor a prostor, kam pozvat své známé a kamarády i další festivalové návštěvníky. Promítat může každý, kdo se včas přihlásí.

Soška Rajbasáka
Zbrusu nová soška Rajbasáka je letošní novinkou festivalu. Foto: archiv spolku Horizont

NEJEN ZA DVEŘMI SÁLŮ

Jako každoročně programová nabídka nezůstane za dveřmi sálů. Už podesáté nabídne venkovní program páteční večer (končí často až nad sobotním ránem) oblíbená týmová šifrovačka Megbolondul.

V sobotu dopoledne prověří fyzickou zdatnost trať běhu ze Starého Blanska prudce do kopce k hospůdce na Hořicích. Aby to nebylo jednoduché, tak se běží se zátěží soudku limonády na zádech. Sedmnáct roků se běhalo s limonádou Grena. Výroba byla nedávno ukončena, ale závod nekončí. Vše zůstává, jen ji nahradila Koala a závod změnil název na „S Koalou na zádech“.

Vlhko, voda, bláto, lezení, plazení, krápníky a pravá jeskynní tma… i to čeká na účastníky Rajbas Pragulky, tedy těch, kteří se včas přihlásí na kapacitně omezené exkurze do veřejnosti nepřístupných jeskyní Moravského krasu v doprovodu zkušených speleologů. Další zážitkový program „Skrytá krása kamenů“ proběhne zčásti v přírodě a následně v Domě přírody Moravského krasu. Účastníci se pokusí odhalit příběh krasového vápence a odnesou si domů svůj unikátní exponát kamene. Ten si každý sám pod odborným vedením geologa najde a po rozříznutí naleští.

WORKSHOPY

Něco se přiučit a odkoukat. Na to je každoročně také příležitost. Letos jsou připraveny dva workshopy. Při prvním Iva Hemzalová účastníkům přiblíží základy tejpovaní, což je účelná metoda zpevňování kloubů pomocí speciálních lepících pásek. Marie Lollok Klementová se v dalším bloku bude věnovat základům práce s GPS. Ukáže jak GPS používat, ale zároveň na ni nespoléhat. Přesvědčí, že GPS a její mobilní aplikace jsou výborným pomocníkem a současně upozorní, že stále zůstávají jen doplňkem klasické mapy.

MÍSTO SETKÁVÁNÍ

Festival pořádá neziskový spolek Horizont Blansko ve spolupráci s řadou dalších partnerských organizací a hlavně ochotných kamarádů. Cílem organizátorů je udržet při nabídce kvalitního a atraktivního programu charakter akce s atmosférou přátelského setkání lidí. Těch opravdově zkušených, kteří třeba stoupají k vrcholům osmitisícových hor, sjíždí divoké peřeje řek, potápí se do hlubin oceánů či odhalují taje neznámého podzemí i těch, kteří na svá velká dobrodružství teprve čekají, přijdou se pobavit, hledat inspiraci nebo prostě jen chvíli snít.

Vše o programu na www.festivalrajbas.cz.

Akce se uskuteční pod patronátem starosty města s podporou Jihomoravského kraje a řady dalších partnerů.