Železniční přejezd na Staré Blansko se od středy 30. listopadu uzavře

29. listopadu 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 3768×

U vlakové zastávky Blansko-město finišuje stavba nového podchodu. V souvislosti s tím čekají řidiče i chodce změny v organizaci dopravy. Přejezd přes železniční trať se uzavře hned v šest hodin ráno. Pro pěší bude zprovozněn přechod na konci nástupiště, automobily budou dočasně jezdit po objízdné trase přes Olešnou. Vlaky budou místem dál jezdit po jedné koleji, s výjimkou nadcházejícího víkendu. Vlaková doprava mezi Blanskem a Brnem se na modernizovaný koridor vrátí od neděle 11. prosince. Nové přemostění na Staré Blansko by mělo být průjezdné od pondělí 19. prosince odpoledne.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zákazové značky a vyznačená obchůzí trasa pro pěší se v prostoru vlakové zastávky objeví v noci na středu 30. listopadu. Uzavřený bude od 6:00 hodin ráno. Pěší se na Staré Blansko nebo do centra města dostanou přes provizorní bezbariérový přechod, který bude umístěn na konci nástupiště ve směru na Dolní Lhotu. Na bezpečnost chodců bude dohlížet stálá služba.

U vlakové zastávky finišuje stavba nového podchodu. FOTO: Leona Voráčová

„Průjezd se uzavírá z důvodu dokončovacích prací v místě samotného přejezdu. Provádět se bude výměna železničního spodku i svršku, kolejí a trolejového vedení. V samotném podchodu se v současnosti dokončuje elektroinstalace výtahů, žulová podlahová krytina, podhledy a dodlážďují se také přístupové chodníky,“ upřesnil stavbyvedoucí Tomáš Žák z firmy Firesta s tím, že nový podchod se pro veřejnost otevře v pátek 9. prosince v odpoledních hodinách.

O víkendu cestující čeká také vlaková výluka. Z důvodu stavebních prací při budování podchodu na trati Blansko – Rájec-Jestřebí budou linky náhradní autobusové dopravy xS2B a xS2K prodlouženy až do Rájce-Jestřebí v termínu od 2. prosince od 20:00 hodin do 5. prosince do 4:00 hodin. Zastávky na blanenském autobusovém nádraží budou umístěny na stanovištích 15 a 16 pro příjezd i odjezd ve směru Brno – Blansko – Rájec-Jestřebí. Pro příjezd i odjezd autobusů ve směru Rájec-Jestřebí – Blansko – Brno – Královo Pole bude zastávka na stanovišti 14. Ve směru Rájec-Jestřebí – Blansko – Brno hlavní nádraží mohou cestující přijíždět i odjíždět od zastávky před staniční budovou. Zastávka Blansko-město bude dočasně nahrazena autobusovou zastávkou spojů IDS Blansko-Svitavská.

FOTOGALERIE
Železniční přejezd na Staré Blansko se od středy 30. listopadu uzavře

Pro pěší bude zprovozněn přechod na konci nástupiště. FOTO: Leona Voráčová

Celkem fotografií:  32

Objízdné trasy pro automobily přes Olešnou budou motoristé využívat až do pondělí 19. prosince. V ten den by se mělo zprovoznit přemostění jako nová spojnice na Staré Blansko pro automobilovou dopravu. 

„Na stavbě přemostění jsme dokončili betonáž předpolí na obou březích, v současné době zbývá na obou stranách ještě dokončit napojení mostní konstrukce na stávající vozovky a položení asfaltových vrstev. Budeme také dobetonovávat římsy na obou stranách, poté přijde na řadu také osazení zábradlí," popsal stavbyvedoucí firmy Metrostav DIZ Robert Škarecký.

Řidiči budou na objízdné trase moci využívat novou okružní křižovatku na ulici Brněnská pod Synthonem. Do doby zprůjezdnění nového přemostění budou na Starém Blansku držet nonstop službu dobrovolní hasiči.

Změny nastanou také v organizaci autobusové dopravy. Po dobu objížďky budou autobusy využívat pouze dvě zastávky ve směru na Olešnou – novou zastávku v ulici Komenského nedaleko rušeného přejezdu a zastávku v Brněnské ulici a budou jezdit podle výlukového jízdního řádu. Svoz odpadu bude probíhat beze změny, zajištěna bude také zimní údržba místních komunikací na Starém Blansku.

Na modernizovaný železniční koridor se vrátí vlaková doprava od neděle 11. prosince. Nejprve půjde o regionální spoje a rychlíkovou linku R19. Dálková doprava mezi Brnem a Prahou se z odklonu přes Vysočinu vrátí na koridorovou trať od poloviny příštího roku.

„V současné době na koridoru probíhají poslední dokončovací práce. Hotová je pokládka kolejí, modernizace tunelů i železničních stanic. Pracuje ještě na dokončení trakčního vedení a zprovoznění zabezpečovacího zařízení," upřesnil správce stavby ze Správy železnic Martin Hofírek.

Po zprovoznění modernizovaného úseku budou ještě probíhat dokončovací práce, které ale nebudou mít vliv na drážní dopravu. „Jisté omezení lze očekávat pouze během března a dubna příštího roku, kdy se během výluk vždy jedné z kolejí provede třetí podbití a broušení kolejnic. Mimoto se v příštím roce budou provádět opravy komunikací zasažených stavbou,“ doplnila mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Modernizace železničního koridoru mezi Brnem a Blanskem začala v prosinci roku 2021. Od té doby byla na trati vyloučená vlaková doprava a vlakové spoje nahradily autobusy náhradní dopravy. Rekonstrukce zahrnuje výměnu kolejového svršku i podkladových vrstev, opravy devíti tunelů mezi Adamovem a Blanskem ale také modernizace nástupišť v Adamově, Babicích či Bílovicích nad Svitavou.

Přečtěte si, co se psalo o stavbě přemostění.

Přečtěte si, co se psalo o stavbě podchodu.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení