Vážně krásná hudba

11. prosince 2012, kultura, přečteno: 5571×

Právě tak by se dal nazvat hudební repertoár, se kterým Komorní orchestr města Blanska vyrazil vstříc své další koncertní sezoně. Bylo tomu tak na 12. ročníku Národního festivalu neprofesionálních komorních orchestrů, kterého se KOMB již potřetí zúčastnil. V koncertním sále Paláce Bohemia v Olomouci se spolu s Přerovským a Třineckým komorním orchestrem postaral o příjemný listopadový večer plný kvalitních hudebních zážitků.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

A jaký že to program dirigent Nádeníček s orchestrem sestavil?

Takřka mysticky začínající Musette z Händelova Concerta Grossa č.6 zazněl na úvod a představil blanenské těleso v celé kráse. Sólisty byli Jiří Brychta, koncertní mistr orchestru, a Olga Učňová, jeho nová sympatická posila a vedoucí druhých houslí. Následovalo jedno z nejhezčích flétnových děl klasicismu Koncert e-moll pro flétnu a orchestr českého skladatele a houslisty Franze Bend, jehož sólistkou byla Karolína Pytelová. KOMB se s olomouckým publikem rozloučil Mannheimskou symfonií č. 1 G-dur a to odměnilo jeho výkon nadšeným potleskem. Odměnou mu bylo rovněž poděkování zakladatele a organizátora festivalu pana PaeDr. Josefa Dvořáka a v neposlední řadě také uznání dirigenta KOMB Zdeňka Nádeníčka, který ocenil disciplinovanost a nasazení orchestru, stejně jako výkon sólistů, kteří potvrdili jeho vysokou úroveň.

KOMB v Olomouci

Těm, kteří se nemohli zúčastnit festivalového koncertu v Olomouci, mohl být útěchou pořad ČR Vltava, který v jednom ze svých listopadových programů odvysílal záznam z koncertu KOMB v rámci orchestrálního festivalu Setkání 2012, který se v květnu v Blansku uskutečnil.

Závěr roku byl pro Komorní orchestr města Blanska již tradičně ve znamení oblíbených adventních koncertů. Ty se odehrály v blanenském Senior Centru, v dřevěném kostelíku, kde KOMB poctil svou přítomností i pan starosta Ing. Lubomír Toufar s manželkou, a také v kostele sv. Jiří v Bořitově. Pestrou dramaturgii adventních podvečerů obohatil ještě Koncert pro dvě violoncella Antonia Vivaldiho, kterého se ujala mužská část violoncellové sekce orchestru – Ondřej Kratochvíl a Břetislav Vybíral. Na závěr koncertu zazpívali vánoční písně a koledy Eva Nečasová a Zdeněk Krupica.

Na překvapení, které v podobě velkolepého koncertního projektu chystá KOMB na jaro 2013, si budeme muset ještě chvíli počkat, ale jisté je, že posluchači se mají rozhodně na co těšit...

Fotografie z koncertů a více informací najdete na www.komb.cz.

red