Město získalo dotaci na vybudování průmyslové zóny

29. července 2003, zprávy z MěÚ, přečteno: 3859×

Dotaci na vybudování technické infrastruktury ve výši 22,3 mil. Kč získá Město Blansko v několika následných dnech.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Stalo se tak na základě úspěšné prezentace naší průmyslové zóny při zasedání mezirezortní hodnotitelské komise na Ministerstvu obchodu a průmyslu. Administrativně tak byl završen několikaletý proces přípravy budování naší průmyslové zóny.

Ačkoliv realizace průmyslové zóny byla vážně ohrožena v momentě, kdy zastupitelé KSČM na jednání zastupitelstva bez udání důvodu nepodpořili její financování, nakonec se podařilo prosadit její realizaci a v těžké konkurenci ostatních měst získat maximální možnou dotaci.

Strategické rozhodnutí vybudovat průmyslovou zónu padlo v roce 1999. Následně byl zahájen proces výkupu pozemků. Jednali jsme s 48 vlastníky a musím říci, že většina vlastníků přistupovala k jednání s Městem vstřícně a ochotně. Doposud se nám nepodařilo dohodnout pouze s posledním vlastníkem z Horní Lhoty.

Město Blansko s pomocí státní dotace vybuduje kompletní technickou infrastrukturu. Nově bude vybudován vodovod, kanalizace, plyn, el. energie, telefonní rozvody, chodníky, terénní úpravy a vegetační plochy. Celkový náklad na vybudování technické infrastruktury je cca 53 mil. Kč. Součástí vzniku průmyslové zóny je i vybudování nové komunikace, která bude přes průmyslovou zónu pokračovat dále na Ráječko. I stavba komunikace, která bude končit v průmyslové zóně a bude obsahovat odlehčovací spojku na Horní Lhotu, stojí 61 mil. Kč a bude dokončena v roce 2004.

Předpokládáme, že v I. polovině roku 2004 bude vše připraveno proto, aby v průmyslové zóně mohli začít stavět investoři. Firma Blata předpokládá zahájení výstavby průmyslových objektů v roce 2004.

Postupně zde vzniknou výrobní areály pro cca 550 pracovních míst. S dalšími investory se i nadále jedná.