Pamětní deska Ludvíku Daňkovi

30. července 2003, kultura, přečteno: 3980×

V poslední době se objevilo několik námětů na pořízení pamětní desky čestnému občanu města Blanska, vynikajícímu sportovci Ludvíku Daňkovi. Rada města Blanska projednala a schválila na svém červnovém zasedání konkrétní návrh občanů městské části Blansko — Hořice na umístění desky na jeho rodném domku č. 12 na Hořicích.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Součástí návrhu byl i souhlas současné majitelky domku s umístěním desky.

Realizací byl pověřen odbor školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Městského úřadu Blansko. Po projednání s výtvarníkem, kamenosochaři a sportovci byl schválen návrh podoby této desky včetně textu, který na ní bude umístěn.

Jedná se o čtvercovou desku z brazilského pískovce o rozměrech 50 x 50 cm s reliéfem disku, na kterém bude umístěn nápis:
„Zde se narodil Ludvík Daněk (1937 — 1998), olympijský vítěz a světový rekordman v hodu diskem, reprezentant Československé republiky, Čestný občan města Blanska.“

O záměru byl informován Český olympijský výbor a Český svaz tělesné výchovy, kteří projevili zájem zúčastnit se malé slavnosti při odhalení desky, které se bude konat pravděpodobně v druhé polovině měsíce září.