Víme, na co lákáme turisty do Blanska?

20. října 2003, cestovní ruch, přečteno: 3798×

Cesta železa byla otevřena docela nedávno a není to tak dlouho, co se objevily informační tabule, které vedou turisty po všech významných místech na její trase. Bude však Blansko turisty vyhledávaným městem, když vandalové vše poničí?

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

cesta-zeleza-pocemu
Zničená informační tabule v zámeckém parku.

Tabule na snímku určitě nebude jediná, která je tímto způsobem „upravená“. Velká část z nás ji určitě poznává, neboť je na celkem frekventovaném místě — pod schody v zámeckém parku.

Je to obrázek toho, jak město žije, čím žije a pro koho žije. Začíná to u zničených odpadkových košů, ne jejichž opravy se vydává kolem 100.000 Kč ročně a končí pomalovanými informačními cedulemi, které nestojí o mnoho méně.

Copak nás, Blanenšťáky, my tady žijeme, nás to z míry nevyvede, protože jsme zvyklí na to, jak to tady vypadá, ale jezdí sem lidé z celého světa a ti budou mít určitě jiný pohled na věc. Blansko prostě třeba jen vynechají a pokud to řeknou dál, tak nebudou samotní. Nemůžeme se pak divit, když autobus s turisty zatočí při vjezdu do Blanska vpravo a do města vůbec nezajede.

Požádal jsem o komentář manažerku cestovního ruchu Ing. Jolanu Havlovou.

Vandalství bez hranic???

První, co mi přišlo na mysl, když jsem zhlédla „nově graficky upravenou“ informační tabuli k Cestě železa Moravským krasem v zámeckém parku, byla mravenčí práce početného týmu mých kolegů, s nimiž jsme projekt „přiváděli na svět“. Informační panely měly být jeho prezentací, vizitkou…

Milý (milá) Patchemo,
šel (šla) jsi na procházku do parku a naše tabule se ti vůbec nelíbila…??? Možná ti připadala příliš „uhlazená“ a formální. Tak ses rozhodl(a) ji „vylepšit“ svým „uměleckým podpisem“. Něco jako: „Byl jsem tady. Fantomas.“ Nebo jako pejsek, ten si taky instinktivně „značkuje teritorium“...

… Blanenským občanům i turistům slibujeme, že tabule bude uvedena co nejdříve do původního stavu. Na jak dlouho? To už slíbit nedokážeme. Do té doby, než zase půjde někdo parkem a nebude mít právě co dělat. Inu, každý si pojem „odbourávání bariér v souvislosti s připravovaným vstupem České republiky do Evropské unie“ vykládáme jinak.

Ing. Jolana Havlová, Oddělení cestovního ruchu