Pavel Horák – člověk, který má asi něco proti pravému úhlu

15. listopadu 2003, kultura, přečteno: 8001×

Titulek je trochu nadnesený, ale opravdu jen trochu. Pavel Horák — Van Den Berg je malíř a kreslíř, jehož obrazy, aniž obsahují jakékoliv rovné linie nebo pravé úhly, působí velice příjemně na oko i na duši. Barvami hýřící města nebo zahrady, ale i zdánlivě obyčejné tuší dopodrobna vypracované pohledy na Malou Stranu, můžete do konce listopadu zhlédnout v blanenské galerii.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pavel Horák se narodil v Praze. Od roku 1952 — 1967 byl činný ve Filmovém studiu Barrandov jako pomocný režisér, kde spolupracoval s mnoha významnými tvůrci jako M. Fričem, J. Polákem, V. Sisem, J. Němcem, J. Roháčem a M. Formanem.

Pavel Horák — Van Den Berg Pavel Horák — Van Den Berg
Pavel Horák při zahájení výstavy a při podepisování plakátu výstavy zájemcům.

Po roce 1968 se stal nizozemským státním občanem, otevřel si ateliér v městě Dordrechtu u Rotterdamu a začal se věnovat výhradně malířské a kreslířské činnosti. Tam také přišel ke svému jménu Van Den Berg. Dodnes realizoval přes 150 samostatných a mnoho kolektivních výstav v Evropě a zámoří.

Počátkem 80. let se usadil v Mnichově a začal se opět uplatňovat jako autor, scénárista a pomocný režisér v německé televizi a filmu.

Pavel Horák — Řím — Via Appia Pavel Horák — Dordrecht — panorama
Vlevo Řím — Via Appia, vpravo Dordrecht — panorama.

Na jaře 1999 se přestěhoval do domu s velkou zahradou v Ortenburgu u Pasova, kde chce tvořit a žít se svou německou manželkou Heide, bernským salašnickým psem Maxem a kocoury Františkem a Meckiem tak dlouho, dokud mu to životní osud dovolí.

Pavel Horák — Van Den Berg