Prezident Václav Klaus navštívil Blansko

14. listopadu 2003, zprávy z MěÚ, přečteno: 10731×

O návštěvě prezidenta ČR v Blansku v rámci jeho třídenní návštěvy Jihomoravského kraje se mluvilo dlouho dopředu. Od potvrzení těchto informací žilo Blansko přípravami na jeho návštěvu. Prezident naše město navštívil 12. listopadu a my vám přinášíme fotoreportáž z celého, pro Blansko tak slavnostního dne.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Trio Velvet
Čekání na prezidenta zpříjemňovala
hudební skupina Trio Velvet.

Příjezd prezidenta byl naplánován na 12.15 h k budově městského úřadu na nám. Republiky. Tam na něj také netrpělivě čekali obyvatelé Blanska, kterým tyto chvíle zpříjemňovala hudební skupina Trio Velvet. Postupně se scházeli obyvatelé města, přišly i děti z blanenských škol, dokonce i z mateřinek.

Náměstí se postupně zaplňovalo a ochranka měla stále větší problémy udržet všechny v bezpečné vzdálenosti. Ve chvíli, kdy policista pokynul davu, že může kousek popojít, se všichni nahrnuli až ke schodům a už se ani nehnuli. Všichni chtěli vidět prezidenta z co největší blízkosti, potkat se s ním, potřást si s ním rukou.

U chodníku zastavilo první vozidlo s majáčkem, ale bylo to vozidlo s první dámou — paní Livií Klausovou. Ona i prezident měli samostatné programy a rozhodli se setkat právě v Blansku. Po přivítání představiteli města a projítí davem, rozdání nespočtu podpisů a fotografií, se konečně dostala až k mikrofonu, odkud pozdravila všechny shromážděné občany, omluvila prezidentovo malé opoždění na cestě z Vyškova a všechny ujistila, že prezident přijede za 15 minut.

manželka prezidenta Livia Klausová manželka prezidenta Livia Klausová
Jako první dorazila do Blanska manželka prezidenta Livia Klausová.

Přibližně za čtvrt hodiny skutečně přijelo auto s prezidentem. Stejně jako před chvílí jeho manželku, i jeho přivítala starostka města Jaroslava Králová a místostarostové Ivo Polák a Jindřich Král. Než prezident předstoupil před mikrofon, opakovala se známá scéna s průchodem davem.

prezident Václav Klaus prezident Václav Klaus

Kromě připravených květin přinesli někteří i lahev toho nejlepšího, co doma mají. Ještě před příjezdem prezidenta byla zkontrolována ochrankou a nyní, po předání do jeho rukou, putovala okamžitě pryč, k hlavnímu sekretáři. Inu, bezpečnost je nutné zajistit především a ochranka to rozhodně neměla jednoduché. Na to, jaká vládla kolem hlavy státu tlačenice, se chovala až neuvěřitelně chápavě — opravdu maximálně profesionálně.

prezident Václav Klaus vítající davy

Společně s hlavou státu přijel i hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek, který pana prezidenta ještě jednou přivítal v Jihomoravském kraji a v Blansku, a tentokrát si dal pozor, aby skutečně vyslovil jméno Václava Klause a nikoliv Havla, jak se mu přihodilo v Brně. Tuto „omluvu“ přijal pan prezident s úsměvem. „Jsem velice mile překvapen, kolik se vás zde sešlo,“ řekl. „Jak jsem mnohokrát zdůraznil, nechci sedět na Hradě, ale chci chodit mezi lidi, vidět, jak žijí, mluvit s nimi.“

prezident Václav Klaus
Z přivítání, které připravili blanenští občané, byl Václav Klaus očividně nadšený.

Po zprůměrování několika odhadů jsme došli k číslu bezmála 1.000 lidí, kteří přišli prezidenta v Blansku uvítat. Jak řekl on sám: „Ve srovnání s ostatními městy, které jsem zatím navštívil, je vás zde opravdu nejvíc. To opravdu nevím, čím tohle trumfneme.“ Na to pohotově zareagovala starostka Jaroslava Králová a pozvala pana prezidenta na opětovnou návštěvu v roce 2005, kdy bude Blansko slavit 100. výročí povýšení na město.

prezident Václav Klaus prezident Václav Klaus
prezident Václav Klaus prezident Václav Klaus

Podle programu pak šel pan prezident z náměstí na radnici, kde na něj v obřadní síni čekali členové blanenského zastupitelstva a bylo připraveno i malé pohoštění. Nebylo to ovšem až tak jednoduché, vzhledem k zájmu občanů o podpisy a fotografie trvala cesta prezidentskému páru o něco déle, než bylo původně předpokládáno.

prezident Václav Klaus
Ještě před návštěvou obřadní síně však zamířil do pracovny paní starostky, kde podepsal svůj portrét, který bude zasklen a vyměněn namísto stávajícího.
prezident Václav Klaus prezident Václav Klaus
Setkání se zastupiteli města Blanska.

Ze setkání se zastupiteli si Václav Klaus odnesl několik darů, převážně materiálů vztahujících se k městu Blansku a jeho okolí. Od vedení města obdržel tzv. malý wimbledonský talíř (zmenšená kopie talíře, který dostávají vítězové Wimbledonu), jak jinak než v litinové podobě.

Po setkání se zastupiteli a společném focení v prostorách před obřadní síní odjel prezident do hotelu Macocha na společný oběd se starosty okolních měst a obcí a s poslanci za Jihomoravský kraj Miloslavem Kalou a Eduardem Vávrou.

Chvíli po 15. hodině čekal prezidenta poslední bod programu v Blansku, a to návštěva firmy Blata. Před budovou firmy jej přivítali majitel firmy Pavel Blata a místostarosta Jindřich Král. Ve vstupní hale byly vystaveny vyráběné modely — motorová koloběžka a několik typů minibiků.

prezident Václav Klaus prezident Václav Klaus
Ve vstupní hale si prezident prohlédl výrobní sortiment firmy. Livia Klausová ocenila design nejnovějšího modelu.
prezident Václav Klaus prezident Václav Klaus

Postupně byl prezident proveden projekční kanceláří, kde se seznámil s vývojem motocyklu od počítačové projekce, přes modelování, funkční vzorky, testování, až po samotnou výrobu. Zastavil se i u modelování karoserie. Nazval bych to hliněný motocykl. Zřejmě se nejedná o hlínu, ale celá konstrukce je obalena hmotou, která je postupně formována. Když je design hotov, je tvar pomocí speciálního skeneru přenesen do počítače, a pak už to jde všechno skoro samo — formy, přesné odlitky, přesná finální kapotáž.

prezident Václav Klaus prezident Václav Klaus

Poslední kroky vedly do výrobních prostor. Na seznámení s průmyslovou zónou a plány její zástavby už nezbyl čas. Už jen podpis do pamětní knihy, rozloučení a odjezd do Brna na pracovní večeři se zástupci soudů. Pokud by vše dobře dopadlo, setkáme se s prezidentem v roce 2005, ale osobně si myslím, že tomu moc věřit nelze. Jak sám prezident přiznal: „Na Hrad nám přichází, řekl bych, stovky pozvánek na stoleté, třísetleté, ale i šestisetleté výročí založení obcí a měst. Je opravdu obtížné mezi nimi vybrat a kdybych za dva roky navštívil opět Blansko, určitě by se na nás ti, kde jsem nebyl ani jednou, zlobili. Pozvánku ale určitě pošlete, naděje je vždy.“

prezident Václav Klaus

Má to těžký život ten prezident. Celý život naplánovaný na minuty, stále se usmívat, být příjemný, milý. Nezávidím mu a nechtěl bych být prezidentem. Vy ano?

zápis v kronice města Blanska
Zápis v kronice města Blanska.