Jubilant Mgr. Vladimír Polák

12. února 2004, kultura, přečteno: 4884×

Sluší se popřát ke každému významnému jubileu, avšak k takovému, které představuje vstup do desáté desítky žití, zejména. Pan Mgr. Vladimír Polák se dožil 14. ledna 90 let. Těší se naprosté duševní svěžesti, i když zdraví trošku zlobí. Jubilant je stále velmi aktivní a připravuje další a další stránky rukopisů, které zachycují okamžiky, epizodky, související s historií Blanska, jeho okolím, související i s lidmi, kteří se o zapamatování hodné události zasloužili.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vladimír Polák
Mgr. Polák se dožil 14. ledna 90 let.
Foto: J. Parma

Nejednu stať, vztahující se k Blansku, napsal Mgr. Vladimír Polák i pro Zpravodaj, jeden čas byl i členem jeho redakční rady. Zdálo by se, že náš kraj mu přirostl k srdci jako „rodný“, ale Vladimír Polák je rodákem z Valašského Meziříčí a do „vstupní brány Moravského krasu“ jej přivedlo učitelské povolání. Nastoupil 1. září 1963. Svá studia začal na reformním reálném gymnáziu v Novém Jičíně, pokračoval na Státní pedagogické akademii v Brně, kterou absolvoval v roce 1935, v roce 1937 získal kvalifikaci odborného učitele češtiny, němčiny a tělovýchovy. Vzdělávání na Přírodovědné fakultě Masarykovy univerzity v Brně přerušily válečné události, takže vysokoškolská studia zakončil promocí na Pedagogické fakultě v Brně až v roce 1955.

Kromě publikací, vztahujících se k minulosti (např. Mohla být anglickou královnou, Byli Vajckorni vinni? z času dřívějších, resp. Stíhač RAF Jaroslav Štěrbáček z doby nedávné), je autorem i odborných pedagogických prací (např. Čítanka pro zvláštní školy, Jízdní řád jako vyučovací pomůcka). Výčet zveřejněných prací je úctyhodný a jeho nezměrná píle je oceňována i spoluautory z Klubu literatury faktu Obce českých spisovatelů, jehož je členem.

Mgr. Vladimír Polák, oceněný v roce 2000 udělením čestného občanství města Blanska, připravil pro Sborník Muzea Blansko 2003 tři medailonky osobností, které jsou uvedeny pod společným titulem „Milovali Moravský kras“. Myslím si, že je k nim možné přičístni i čtvrtého, právě Mgr. Vladimíra Poláka, s nímž se bude možné setkat v Muzeu Blansko 27. února 2004 při besedě k jeho dosavadnímu díle. Bude také příležitost osobně jubilantovi popřát. Dnes tak činíme prostřednictvím těchto řádků.