Barmanské dostaveníčko

24. března 2004, ostatní, přečteno: 5473×

Poprvé se v Blansku konala soutěž barmanů. Co si pod takovou soutěží představit? Spoustu dřiny, tréninku, snahy a dodržení přesně daných postupů, které nakonec vedou k očekávanému výsledku — nápoji s vyváženou chutí, vůní a s atraktivním vzhledem. Je toho však mnohem více, co sleduje porota při práci barmanů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Tak například práci se sklem, ledem, nástroji a vším potřebným na smíchání drinku, pracovní postup a mnoho dalších drobností, které je nutné dodržet, ale my „obyčejní smrtelníci“ je většinou vůbec nevnímáme.

Amundsen Cup 2004 — koktejlová soutěž juniorů Amundsen Cup 2004 — koktejlová soutěž juniorů
Soutěžilo se na dvou stolech umístěných na podiu, kde vše bedlivým okem sledovala odborná porota.

Soutěže se zúčastnilo 14 barmanů (byla mezi nimi jedna dívka) ze středních škol z celé republiky. Dopoledne patřilo samotné soutěži v míchání drinků, které pak ohodnotila odborná porota. Diváci mohli být trochu zklamáni tím, že se nejednalo ani tak o show, ale reálný postup přípravy míchaných nápojů na nejvyšší možné úrovni. Body byly přidělovány především za vzhled, chuť, vůni, barvu, ale také třeba za originální název.

Konečné pořadí bylo následující (jméno, škola, drink):

  1. Petr Weiser, Hotelová škola Jeseník, Plíživá kontra
  2. Jiří Pešava, Labská hotelová škola Pardubice, Grepová smršť
  3. Martin Vlček, SOU a SOŠ Obůrka, Jižní svahy

Výherci byli odměněni mnoha cenami, které do soutěže věnovali sponzoři. Bylo jich tolik, že je sami ani nemohli unést (viz foto vítězné trojice).

Amundsen Cup 2004 — koktejlová soutěž juniorů Amundsen Cup 2004 — koktejlová soutěž juniorů
Cenu za nejsymaptičtější barmanku si přebírá Petra Holasová z SOU tradičních řemesel Brno. Vpravo: vítězové soutěže.

Odpolední část pak patřila prezentaci pořádající školy SOU a SOŠ Obůrka, jejíž učni předvedli skutečnou barmanskou show. Předvádějí ji na plesech a při jiných společenských příležitostech již delší dobu a ve srovnání s úrovní před rokem je nutné říct, že se skutečně vypracovali. Tato show byla efektní tečkou za zajímavou soutěží, která se snad do Blanska ještě vrátí.

Amundsen Cup 2004 — koktejlová soutěž juniorů
Vítězné drinky. Větší je Grepová smršť, menší Plíživá kontra. Všechna fota S. Mrázek.