Za designem interiérů do galerie

4. března 2004, kultura, přečteno: 5115×

Na tři části je rozdělena březnová výstava v blanenské galerii. Jsou zde k vidění návrhy symbolických plastik na Cenu za kulturu, studie obnovy zámeckého parku a třetí část přibližuje design, především řešení interiérů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V loňském roce Město Blansko vyhlásilo soutěž na vytvoření nových symbolických plastik, kterými budou odměňování laureáti Ceny za kulturu, vyhlašované jednou za tři roky. Ceny, které byly předávány doposud, jsou už totiž všechny rozdány.

Sešlo se několik návrhů, ze kterých komise, složená z odborníků, výtvarníků a zástupců Města, vybírala možného vítěze. Z návrhů, které obdržela, byla však zklamána a rozhodla se nevybrat vítěze. Soutěž tak bude za čas vyhlášena znovu.

výstava — cena za kulturu + design centrum výstava — cena za kulturu + design centrum
Jeden z vystavených návrhů na Cenu za kulturu. «|» Vladimír Jančík hovoří o průběhu soutěže a o jednotlivých námětech.

Úroveň, zpracování a nápady jednotlivých účastníků soutěže můžete porovnat i vy, pokud navštívíte galerii.

výstava — cena za kulturu + design centrum výstava — cena za kulturu + design centrum
Další z návrhů na Cenu za kulturu. «|» Výstava Design centra ČR.

Zvláštní skupinou výtvarného zpracování je průmyslový a interiérový design. Kromě toho, že mají věci dobře vypadat, musí také co nejlépe sloužit účelu, ke kterému jsou používány. Kvaltiní design pak zvyšuje jakost výrobků, jejich konkurenční a exportní schopnosti. Ve spolupráci s Design centrem České republiky jsou v zadní části galerie vystaveny informační panely, které vám přiblíží design interiérů a výrobků včetně nejlepších oceněných návrhů.

Vystaven je i minimotocykl firmy BLATA, který získal v roce 2003 cenu „VYNIKAJÍCÍ DESIGN“ za Minibike Origami.

výstava — cena za kulturu + design centrum výstava — cena za kulturu + design centrum
Vpravo — celou výstavou se táhne studie obnovy zámeckého parku.
Všechna fota: S. Mrázek

Neméně důležitou částí výstavy je i studie obnovy zámeckého parku od architektky Kláry Smílkové, zpracovaná jako diplomová práce. Můžete se seznámit s historií zámku, jeho vývojem, změnami v parku i se změnami v jeho mobiliáři.

Práce obsahuje mnoho fotografií z historie i současnosti zámku často umístěných vedle sebe pro snadnější porovnání změn, ke kterým došlo. Ze skic na konci pak můžete zhodnotit alternativní řešení obnovy a začlenění areálu do centra města.

Výstava potrvá do 28. března.