Setkání u Máchova památníku

22. května 2004, ostatní, přečteno: 4399×

Stalo se již tradicí, že v měsíci květnu jsou pořádána setkání u Máchova památníku u Olomučan. Pořadateli letošního setkání (15. 5. 2004) byli Klub českých turistů Blansko, Městská knihovna a Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Skupina účastníků setkání z městské knihovny se zastavila cestou u studánky U Srnce, ke které má blanenská knihovna zvláštní vztah. V roce 2001 byl v blízkosti studánky zasazen Strom městské Knihovny Blansko, o dva roky později, v roce 2003 zde byl umístěn také pamětní kámen knihovny. To vše jako památka na spolupráci knihovny se školním lesním podnikem v oblasti práce s dětmi a mládeží.

květnové setkání u Máchova památníku květnové setkání u Máchova památníku

Od studánky U Srnce je to již jen kousek cesty k památníku pěvce máje — Karla Hynka Máchy. Právě zde se sešli účastníci pochodu s knihovnou a turisté, kteří k památníku zavítali po dalších trasách.

Samotný památník byl vybudován v roce 1936, tvoří jej stavba o čtvercovém půdorysu s kopulovitým zakončením. Na jeho čtyřech stěnách jsou vytesány verše Machovy nejznámější básně — Máje. Památník je místem odpočinku a také místem krásného výhledu na okolní krajinu.

květnové setkání u Máchova památníku

Na palouku pod památníkem byl připraven pro příchozí bohatý kulturní program, který připravili děti ze Soukromé základní umělecké školy manželů Jeřábkových.

květnové setkání u Máchova památníku květnové setkání u Máchova památníku

Letošnímu setkání počasí přálo a jeho účastníci byli spokojeni s opravdu pěkně prožitým dnem v májové přírodě.

Text: Vladimír Jančík
Foto: Stanislav Mrázek