Bassebalisté konečně vyhráli, a hned třikrát

26. května 2004, sport, přečteno: 4202×

Baseballová extraliga má za sebou další utkání a hráči Olympie Blansko se ve třech vzájemných zápasech střetli s letošním nováčkem a sousedem v tabulce, celkem Sokola Hluboká nad Vltavou. Ze všech utkání vyšli blanenští hráči vítězně a odpoutali se ode dna tabulky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

1. zápas: Olympia Blansko — Sokol Hluboká 20:14

První a druhé vzájemné střetnutí mezi celkem Olympie Blansko, který je v baseballové extralize nepřetržitě již dvanáctou sezónu a hráči Sokola Hluboká nad Vltavou z jihu Čech, kteří atmosféru a náročnost nejvyšší baseballové soutěže okusili letos poprvé bylo naplánováno jako dvojutkání v Blansku na hřišti Strawberry Field. Na nadhozu za domácí Olympii začal Ondřej Navrkal, začátek utkání odházel bez bodu a blanenským pálkařům se již v první směně podařilo zaznamenat tři úspěšné doběhy. Ale již ve druhé směně dokázali hosté z Hluboké zaznamenat svůj první doběh a na tento svůj úspěch dokázali navázat i v následující směně, kdy se jim podařilo skórovat dokonce čtyřikrát. Blanenští následně odpověděli dvěma doběhy, ale díky pěti bodům hostí z Hluboké na začátku čtvrté směny to vypadalo spíše na přestřelku z divokého západu než na baseballové utkání, to ale nebylo všem dnům konec a nemalý počet diváků se mohl těšit na zajímavý a také dlouhý zápas.

V dohrávce páté směny se blanenským hráčům podařilo dvakrát skórovat , ale hosté ihned odpověděli a po šesté směně byl stav 12:7 ve prospěch Hluboké. To ale přišel čas blanenských pálkařů a po sérii dobrých odpalů a několikanásobném střídání nadhazovačů v celku Hluboké byl na začátku poslední deváté směny stav rázem jiný, domácí fanoušci byli ve varu a Olympia Blansko poté co se jí v osmé směně podařilo osmkrát skórovat se ujala vedení 20:12. Hosté měli poslední možnost zvrátit utkání, které se pro ně od začátku velice slibně rozvíjelo, také se jim podařilo zaznamenat dva doběhy, ale při obsazených metách a dvou autech přišel na nadhazovací kopec Jaroslav Krejčíř a stačil mu pouze jediný nadhoz k ukončení prvního utkání, které trvalo tři a půl hodiny.

Statistika utkání — sobota 22. 5. — 1. zápas

Skóre po směnách 123456789  R HE
Sokol Hluboká    014502002 14157
Olympia Blansko  30202058- 20154

(R — Runs:celkové body, H — Hits: dobré odpaly, E — Errors: chyby v obraně)

2. zápas: Olympia Blansko — Sokol Hluboká 10:0

Druhé utkání, které se hrálo pod umělým osvětlením bylo zahájeno až v devět hodin večer a protože byla již celkem zima, divákům nezbývalo nic jiného než se na začátku zahřát teplým čajem. Na nadhoz za domácí Olympii Blansko nastoupil stále se zlepšující opora Zdeněk Kocman, který hned od začátku dal hostujícím pálkařům rázně najevo, že to s ním nebudou mít vůbec jednoduché, ale nepředbíhejme. První doběhy mohli diváci oproti předcházejícímu zápasu vidět až ve čtvrté směně, kdy se domácí Olympii podařilo dvakrát skórovat a pálkaři Hluboké vycházeli stále naprázdno. V dohrávce páté směny přidali domácí čtyři, na konci šesté směny jeden bod a tímto způsobem postupného navršování bodů postupovali až do konce, takže utkání bylo ukončeno předčasně po začátku osmé směny a Olympia Blansko zvítězila poměrem 10:0. Je potřeba vyzvednout výkon Zdeňka Kocmana na nadhozu, který nejen, že nedovolil hostujícím ani jeden doběh, ale celé utkání s přehledem matadora odházel s třinácti strike auty.

Statistika utkání — sobota 22.5. — 2. zápas

Skóre po směnách 123456789  R HE
Sokol Hluboká    00000000-  0 44
Olympia Blansko  00024121- 10121

(R — Runs:celkové body, H — Hits: dobré odpaly, E — Errors: chyby v obraně)

3. zápas: Sokol Hluboká — Olympia Blansko 10:0

Na třetí utkání měli blanenští bassebalisté sice vyjet do Hluboké nad Vltavou, ale po vzájemné dohodě se tento zápas odehrál na blanenském hřišti Strawberry Field od půl jedenácté dopoledne. Na nadhoz se za Olympii Blansko postavil Pavel Procházka a až do sedmé směny se hráčům Hluboké nepodařilo na něj vyzrát a zaznamenat doběh. Za Hlubokou nadhazoval americký hráč a posila nováčka extraligy a blanenští mu hned od začátku, kdy zaznamenali tři doběhy ukázali zač je na Moravě baseballový chlebíček.

V dohrávce páté směny se po dobrých odpalech podařilo Olympii skórovat celkem pětkrát a v dohrávce šesté směny si na svůj účet připsali ještě jeden bodík. Hráči Hluboké dokázali v sedmé a osmé směně přidat po jednom doběhu a pouze kosmeticky upravit celkové skóre. Olympii Blansko se podařilo třikrát za sebou zvítězit v hodně důležitých zápasech a po rozpačitém úvodu extraligy snad dokázali, že baseball hrát umějí a budou v dobrých výkonech pokračovat i nadále.

Statistika utkání — neděle 23.5. — 3. zápas

Skóre po směnách 123456789 RHE
Olympia Blansko  300051000 960
Sokol Hluboká    000000110 272

(R — Runs:celkové body, H — Hits: dobré odpaly, E — Errors: chyby v obraně)

Řekl po utkání:
Jaroslav Krejčíř, hrající trenér Olympie: „I když se našly chyby, které bych hráčům vytknul a také jsem to udělal, jsem moc rád, že se nám podařilo třikrát vyhrát ve velice důležitých zápasech a naplnit tak to, co jsme si před víkendem předsevzali. Musím pochválit Zdeňka Kocmana, který ve druhém sobotním utkání předvedl na nadhozu excelentní výkon a nic hostům nedovolil. Pomalu se nám z marodek vracejí někteří hráči, tak snad se bude forma zlepšovat a s pražskými celky odehrajeme skvělá utkání.“

Další domácí utkání odehraje Olympia Blansko v neděli 30. 5. 2004 od 14.00 na Strawberry Field s celkem Sokol Krč Altron Praha.

Další výsledky Olympie Blansko:
Olympia Blansko "B"- Clubs Kyjov 16:10 OP muži
Olympia Blansko — Draci Brno 7:6 OP žáci
Olympia Blansko — Ježci Jihlava 15:10 OP mladší kadeti

Jaroslav Kříž
Baseball a softball klub Olympia Blansko