Server Blansko.cz nabízí RSS

1. května 2004, ostatní, přečteno: 5628×

Pro zběhlejší a s novými technologiemi obeznámené uživatele to asi nebude žádná novinka, pro ostatní přinášíme krátký popis, o co se vlastně jedná. Hodně jednoduše řečeno jde o to, že o vydání nového článku můžete vědět okamžitě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zatím sice vychází většina článků hned s úderem půlnoci, ale najdou se výjimky, kdy jsou články přidávány i během dne. Jakmile je přidán nový článek, je aktualizován i RSS soubor, ve kterém jsou přehledně uvedeny informace o datu vydání, název článku a krátký popis.
Adresa RSS souboru je: https://www.blansko.cz/rss/ .

Jedná se o jednoduché sdílení informací na webu. Díky RSS souboru najdete články z našeho serveru například v agregátorech na serverech Jyxo.cz, Právě dnes, Krátce nebo Novinky.cz.

Tento soubor (RSS) umí zpracovat mnoho programů. Ty se k němu v nastavených intervalech připojují a zjišťují, zda nebyl od poslední kontroly změněn. Pokud ano, nabídou uživateli okamžitě nové články, které právě vyšly. Programy mohou načítat RSS soubor ve vámi nastaveném časovém intervalu (rozumný čas je kolem 60 minut). Neunikne vám tak žádný článek.

Ideálním řešením je RSS v kombinaci s programem FeedReader, který je k dispozici jako freeware (zdarma), nebo jinou čtečkou RSS formátu. Skvělé a jednoduché je také používání RSS čtečky v poslední verzi internetového prohlížeče Firefox.

RSS kanály podporuje v současnosti většina velkých zpravodajský serverů. Blanenský kanál tak nemusí být vaším jediným zdrojem informací. Snadno si navolíte i další kanály a budete tak mít články, které vás zajímají, všechny pohromadě.

Existují také on-line RSS čtečky, kde se můžete zaregistrovat a zvolit oblíbené weby — například Blogportál nebo RSS POOH.

Do budoucna plánujeme větší využití tohoto formátu. Uplatnit by se měl například u veřejných zakázek nebo kulturních akcí.