Obrovská pomoc pro Domov Olga

3. června 2004, ostatní, přečteno: 6212×

V pátek 21. května se uskutečnilo „živé“ vysílání přímo z blanenského Domova Olga. Jak jsme již dříve informovali, jednalo se o dlouho plánované vysílání, které mělo za úkol seznámit posluchače s jeho činností a pomoci získat nestátnímu stacionáři pro dospělé osoby s trvalým zdravotním postižením finanční prostředky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Domov Olga zřídilo Hnutí humanitární pomoci, které kromě něj provozuje ještě chráněné bydlení Centrum Velan.

O významu Domova Olga pro klienty a o jeho činnosti pohovořila ředitelka Jana Kratochvílová. Poděkovala řediteli rozhlasu za pomoc, kterou jim poskytuje, a za spolupráci, jež trvá již několik let.

„Vzhledem k tomu, že Český rozhlas sám o sobě nemůže poskytnout finanční prostředky, neboť sám je dostává od státu, přistoupili jsme k jiné formě pomoci, a to té, že jsme v roce 80. výročí rozhlasového vysílání z Brna uspořádali pro Domov Olga sbírku,“ vysvětlil přítomným hostům ředitel Českého rozhlasu Brno Ludvík Němec.

Domov Olga Domov Olga
Klienti domova se postarali o občerstvení a skvěle zvládli i obsluhu. Pro zájemce byla k dispozici fotodokumentace z rekonstrukce budovy pro chráněné bydlení Centrum Velan na Klepačově.

Tohoto slavnostního dne se zúčastnilo několi významných hostů, mezi nimiž nechyběl zástupce Města Blansko místostarosta Ing. Jindřich Král nebo poslanec Parlamentu ČR Ing. Miloslav Kala.

Domov Olga Domov Olga Vysílalo se z improvizovaného studia i přímo z dílen.

Pro vysílání bylo připraveno improvizované studio v tělocvičně, ale nevysílalo se jen odtud. Moderátorka si s mikrofonem prošla dílny a popovídala si s některým klienty.

Domov Olga Domov Olga
Ing. Miloslav Kala s p. Velanem. Obchůdek Karitásek.

V průběhu vysílání navštívili Domov Olga také manželé Velanovi, po nichž je pojmenováno cetrum na Klepačově, a kteří přispěli nemalou částkou na jeho zbudování.

V Domově Olga se klienti věnují v rámci terapie různým činnostem — od výroby keramických předmětů nebo předmětů ze dřeva, přes práci v kuchyni až po práci s textilem a na zahradě.

Výrobky poté sami prodávají v prodejně Karitásek, ale zakoupit si je můžete i přes internet v e-obchodě na stránkách Hnutí humanitární pomoci.

Sbírka Český rozhlas Brno pro Domov Olga potrvá do 15. prosince 2004, kdy bude předán její výtěžek. Pokud ani Vám není lhostejný osud lidí se zdravotním či mentálním postižením, můžete přispívat na číslo účtu 10 24 03 31 94 / 5500 případně přímo do pokladničky umístěné ve vestibulu Českého rozhlasu Brno (Beethovenova 4, Brno).