Minigolfová Esa z Blanska na medaile nedosáhla

5. června 2004, sport, přečteno: 4435×

Po jedenácti letech na blanenské minigolfové hřiště, které se nachází v rekreační oblasti Palava, zavítal závodní minigolf. V loňském roce totiž obnovil svoji činnost blanenský minigolfový klub, který se pojmenoval Minigolfová Esa Blansko. V druhém roce svého působení se tomuto klubu podařilo zformovat družstvo, které nastupuje v soutěžích druhé ligy a v letošním roce mu bylo přiděleno pořadatelství prvního turnaje po dlouholeté přestávce, a to rovnou Krajský Přebor v minigolfu, což je kvalifikační turnaj na Přebor Moravy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na minigolfové hřiště na Palavě se tak v sobotu 29. května sjelo 66 hráčů z celé Jižní Moravy, kteří zde v neděli 30. května bojovali v pěti kategoriích soutěže jednotlivců (muži, ženy, junioři, senioři a žáci) a v 8. kole II. ligy družstev.

Počasí se vydařilo a celý turnaj provázelo krásné slunečné počasí, které přálo dobrým výkonům. Samotnému turnaji předcházela důkladná příprava hřiště. Domácí hráči museli totiž hřiště uzpůsobit tak, aby splňovalo mezinárodní kritéria a mohl se na něm pořádat turnaj tohoto typu, což si vyžádalo více než měsíc usilovných příprav a dolaďování. Blanenské hřiště je atypické v tom, že má 21 jamek, což je v rozporu s pravidly, která předepisují jamek pouze 18. Byly tak vybrány tři jamky, na kterých se nehrálo.

V sobotu se na hřišti odehrával trénink, kdy hráči zkoušeli herní systémy a „osahávali“ si hřiště. Každému turnaji totiž předchází důkladné poznání hřiště a výběr míčů. Hráči musí být připraveni na různé situace. Stačí totiž změna počasí a míček, který je vhodný za teplého počasí se například za deště stává nepoužitelným. Již při tomto tréninku bylo jasné, že hřiště nepatří k nejjednodušším.

To potvrdil i samotný nedělní turnaj, který slavnostně zahájila starostka města Blanska paní doktorka Králová, která přivítala účastníky a popřála jim dobrý úder a sama se zájmem sledovala snažení závodních hráčů.

Každý z hráčů odehrál 4 okruhy, které čítají 18 již zmiňovaných jamek různé obtížnosti. Jak již bylo řečeno hráči startují v pěti kategoriích. V kategorii mužů se nejlépe dařilo bývalému reprezentantovi České republiky Radku Doleželovi z Holešova, který zde zahrál také nejlepší výsledek na jedno kolo, kdy se mu podařilo na osmnácti drahách dát neuvěřitelných 19 úderů. Druhé místo obsadil Jan Láník z MGC Jedovnice a bronzovou medaili získal Jiří Bednář hájící barvy MGC 90 Brno. Jediný zástupce domácího ME Blansko v této kategorii se umístil na 17. místě. Zástupci spřáteleného klubu MGC Jedovnice byli úspěšnější: 4. místo Vít Šenkyřík, 6. Jiří Rimpler, 15. Radek Šebela, 20. Pavel Horák a 23. Vladimír Kolesár.

V kategorii seniorů neměl domácí oddíl zastoupení. Vítězem se stal seniorský reprezentant ČR Ladislav Švihel ze Startu Brno, druhé místo obsadil Josef Rimpler z MGC Jedovnice a třetí se umístil Zdeněk Rejhol z SK Mlýn Přerov.

V kategorii žen vybojovala pro ME Blansko cennou stříbrnou medaili Erika Vyšková, kterou porazila jen Radka Bednářová z MGC 90 Brno. Třetí příčku pak obsadila Věra Kadidlová hájící barvy MGC Jedovnice.

V kategorii juniorů nastoupil i juniorský reprezentant ČR a medailista z mistrovství Evropy Vojtěch Šebela z MGC Jedovnice. V letošním roce ale jen hledá formu. Na medailové pozice nedosáhl a obsadil deváté místo. Vítězem této kategorie se stal Jan Doležel z Holešova před Danielem Dvořákem z MGC 90 Brno a Aloisem Dočkalem z KDG Tovačov. Blanenský Lukáš Kučera uhájil osmou příčku a začínající Petr Kolář z MGC Jedovnice se umístil na čtrnáctém místě.

V poslední kategorii — žáků — se nejlépe s nástrahami hřiště vypořádala Silvie Šmehlíková z 1. DGC Bystřice pod Hostýnem před svým oddílovým kolegou Radoslavem Hudcem a Ondřejem Mlčochem z Prostějova. Blanenský Miroslav Vyška se umístil na 10. místě. Radim Kocman z MGC Jedovnice pak uhájil 11. příčku a mladý začínající David Kadidlo z téhož oddílu se umístil na 13. místě.

V dalším kole dlouhodobé soutěže družstev se utkalo 9 družstev. Domácí ME Blansko se umístilo na 7. a jedovnická „záloha“ MGC Jedovnice „B“ se umístila osmá. Vítězem se stalo družstvo z Bystřice pod Hostýnem před MGC Holešov a KDG Tovačov.

Slavnostní zakončení proběhlo v neděli v 17 hodin. Všem medailistům a prvním třem družstvům byly předány hodnotné ceny a diplomy. Nezapomnělo se při tom ani na nejmladšího účastníka, který měl 8 let, a také každý žák dostal cenu útěchy.

Další fotografie a informace naleznete na www.minigolfsport.cz.

Radek Šebela