Olympiády na poštovních známkách

8. července 2004, kultura, přečteno: 4884×

Blanenská galerie připravila přes léto výstavu poštovních známek s olympijskou tematikou. V období, kdy se konají první OH v novém tisíciletí, si tak návštěvníci mohou ze známek a doprovodných textů připomenout olympijské hry let minulých.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Známky sbírali jako malí kluci asi mnozí z nás, jen některým ale tato záliba vydržela až do dospělosti. Jedním z nich těch, které sběratelská vášeň neopustila, je pan Antonín Sedlák, jenž za mnoho let shromáždil obsáhlou sbírku známek s olympijskou tematikou.

Výstava známek s olympijskou tematikou Výstava známek s olympijskou tematikou
Antonín Sedlák, autor výstavy, podal k některým vystaveným kusům zajímavý výklad.

Výstava vás provede od prvních olympijských her v novodobé historii až k těm posledním. Všechny známky jsou pečlivě chronologicky seřazeny a popsány na samostatných listech papíru. U každého bloku je odstavec textu vysvětlující k jaké příležitosti byly známky vydány a někde jsou popsány i události, které toto vydání provázely.

Autor sbírky si však postěžoval, že blanenská galerie je příliš malá na to, aby se v ní daly vystavit úplně všechny známky, a tak jich mnoho muselo zůstat nevybaleno v krabicích.

Výstava známek s olympijskou tematikou Výstava známek s olympijskou tematikou
Abyste si dobře prohlédli menší známky, budete se muset někdy podívat pořádně zblízka.
Fota: S. Mrázek

I tak mohou návštěvníci zhlédnout jedinečnou sbírku stovek exemplářů, které jinde takhle pohromadě k vidění nejsou.