Evropská noc pro netopýry – zájem byl obrovský

6. října 2004, ostatní, přečteno: 5195×

Již poosmé se setkali milovníci přírody a především netopýrů na Evropské noci pro netopýry v Moravském krasu. Ačkoliv bylo naplánováno hned několik samostatných vstupů do jeskyní, největší zájem byl hned o ten první. Zúčastnilo se ho 160 zájemců.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Hned u vstupu upozornil průvodce na to, že v jeskyních zřejmě na žádného netopýra nenarazíme, protože ti se k přezimování do jeskyní slétají až v říjnu, a zkrácená prohlídka je především pozvánkou ke standardní prohlídce Sloupsko-šošůvských jeskyní. V jejím průběhu zaznělo několik zajímavých informací jak o jeskynním systému, tak o největším zimovišti netopýrů v Moravském krasu, kterým je Eliščina jeskyně, kde bylo loni napočítáno přes tisíc kusů.

Evropská noc pro netopýry v Moravském krasu Evropská noc pro netopýry v Moravském krasu
Most přes sestupnou propast v Sloupsko-šošůvské jeskyni a audiovizuální přednáška v jeskyni Kůlna. Foto: S. Mrázek

Co se týká druhové pestrosti, vyskytuje se v oblasti až 18 druhů netopýrů. V jeskyni Kůlna, kde prohlídka končila, byla připravena přednáška, na které se zájemci mohli dozvědět vše podstatné o netopýrech, skladbě jejich těla, jejich životě nebo způsobu lovu.

Protože v jeskyních skutečně žádný netopýr nebyl a byla by velká škoda neukázat zájemcům živého netopýra, připravili pořadatelé ve spolupráci se studentkami přírodovědecké fakulty univerzity v Brně ukázku živých exemplářů s odborným výkladem. Dotazů bylo skutečně mnoho, obzvláště od dětí, které považují tyto tvory spíše za létající upíry.

Evropská noc pro netopýry v Moravském krasu Evropská noc pro netopýry v Moravském krasu
Pro účastníky byl připraven prodej odborné literatury o netopýrech. Největší zájem byl však o to prohlédnout si živé netopýry. Foto: S. Mrázek

Netopýři jsou s CHKO Moravský kras nedílně svázáni a dostali se až do jejího znaku. Zajišťování podmínek pro jejich klidné přezimování a nenarušená příroda udržuje jejich populaci na poměrně vysokých číslech. I příští rok se tak budou další zájemci moci zúčastnit v pořadí již deváté Noci pro netopýry v Moravském krasu.