Knihovna se představuje: oddělení pro dospělé

7. října 2004, ostatní, přečteno: 4552×

V měsíci září jsme přinesli informace o čítárně a studovně v městské knihovně. Jako druhé v pořadí chceme představit oddělení pro dospělé čtenáře, které poskytuje služby návštěvníkům starším 15 let.Čtenářem se může stát každý občan, který předloží OP a vyplní přihlášku, na níž svým podpisem potvrdí, že se zavazuje dodržovat knihovní řád. Každým rokem přibudou do fondu nové knihy za zhruba 150 000 Kč.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Čtenáři si u nás mohou vypůjčit beletrii (romány, povídky, poezii, sci-fi, detektivky, divadelní hry), regionální literaturu (vše co se týká okresu Blansko, Moravského krasu a okolí), naučnou literaturu z nejrůznějších vědních oborů a cizojazyčnou literaturu (v angličtině, němčině, francouzštině a ruštině). Pokud je kniha, o kterou má čtenář zájem, půjčená, může využít rezervační službu. Knihu, kterou nemáme ve fondu, můžeme prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby objednat z jiné knihovny v České republice. Obě tyto služby jsou placené a informace o výši plateb naleznete na našich webových stránkách.

knihovna — oddělení pro dospělé

Oddělení je plně automatizované, stejně jako celá knihovna. Díky počítačovému programu, který je poměrně přísný na zapomnětlivé čtenáře, se knihy dostávají rychleji zpět do oběhu. Všechny výpůjčky (kromě hudebních nosičů) jsou na 4 týdny, s možností prodloužení na další 4 týdny. Prodloužit výpůjčku lze telefonem, internetem nebo osobní návštěvou s čtenářským průkazem. Za pozdní vrácení platí čtenář zpozdné 1,- Kč za knihu a den.

Pro čtenáře jsou k dispozici 2 on-line katalogy, kde si mohou ověřit buď podle jména autora, nebo podle názvu knihy, zda máme zvolený titul ve fondu, a pokud ano, kde jej hledat. Veškeré informace o knihách, vyhledávání v katalogu, výpůjčních a dalších službách vám rády poskytnou pracovnice oddělení.

Na závěr ještě informace o chystané amnestii. V rámci celorepublikové akce „Týden knihoven“ budou všichni čtenáři, kteří přijdou 4. — 8. 10. do kteréhokoliv oddělení, osvobozeni od placení zpozdného a upomínek. V tomto týdnu si také můžete v oddělení pro dospělé čtenáře prohlédnout výstavku nejčtenějších knih z celostátní ankety „Moje kniha“ nebo se zúčastnit některé z akcí, které knihovna připravila. Těšíme se na Vaši návštěvu.

Bc. Pavlína Gargošová