V roce 2005 oslaví Blansko 100. výročí svého povýšení na město

10. ledna 2005, ostatní, přečteno: 3371×

Jihomoravské město Blansko je českým i zahraničním turistům známo především jako místo zasazené do úžasné scenérie přírody, vhodné pro odpočinek, relaxaci a poznávání přírodních i kulturních krás, které je ne nadarmo nazýváno „vstupní bránou do Moravského krasu“. V průběhu roku 2005 se však svým návštěvníkům chce představit také trochu jinak: jako město, které je hrdé na svou bohatou historii a na dílo minulých generací, které mu vtiskly jeho osobitou tvář. Právě v tomto roce uplyne již sto let od chvíle, kdy císař František Josef I. povýšil Blansko na město.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Celý rok 2005 se proto v Blansku stane rokem naplněným významnými kulturními, společenskými, sportovními a zábavními akcemi, jejichž cílem bude jak oslava kulatého jubilea, tak i představení toho nejlepšího, čím žije dvacetitisícové Blansko dnes. Všichni blanenští občané jsou si významu nadcházejícího výročí velmi dobře vědomi, a proto na přípravě oslav spojily své síly jak místní radnice, kulturní instituce a sportovní kluby, tak i jednotlivci, kteří chtějí ke zdárné přípravě na výročí náležitě přispět. Hlavní oslavy se uskuteční ve dnech 27. — 29. května 2005 v areálu blanenského zámku, kde na návštěvníky čeká třídenní „maraton“ akcí, jako jsou studentský majáles, historický a pivní jarmark či výroční výstavy, a vše završí samozřejmě i historický průvod městem a veliký slavnostní ohňostroj.

Kromě již zmíněných hlavních oslav se během roku uskuteční i řada koncertů klasické i populární hudby, sportovních turnajů a dalších akcí pro všechny generace. Vydány jsou propagační materiály ke 100. výročí (stolní kalendář, informační letáky, plakát, dárková reedice historických pohlednic, pamětní medaile, výroční turistická známka atd.) a v současné době je již natočen dokumentární film o historii Blanska a okolí „Příběh vody a ohně“.

Stoleté jubileum — to už je pádný důvod k velké oslavě. A co teprve pokud jde o výročí města! Města, které sice nepatří k těm největším a nejstarším v České republice, ale které s o to větší láskou pečuje o bohatý odkaz předchozích generací a neustále jej dále rozvíjí.

Přijměte proto naše srdečné pozvání k návštěvě Blanska v jubilejním roce 2005!

Jana Navrátilová