Hospodářský výbor parlamentu zasedal v Blansku

1. února 2005, ostatní, přečteno: 5615×

V Blansku po dvou letech opět zasedal Hospodářský výbor PS PČR. Před novináře na tiskové konferenci na radnici tak zasedli hned tři jeho členové, poslanci Ing. Josef Hojdar, Ing. Miloslav Kala a Ing. Eduard Vávra.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Myslím, že je velmi rozumné, když členové hospodářské výboru vidí nejen firmy, které zanikají nebo nemohou z jakýchkoliv důvodů fungovat, ale že jsou tady také firmy české, které vznikly tzv. na zelené louce, vyvíjejí se a dnes jsou to firmy s celosvětovým dopadem,“ řekl na úvod setkání předseda výboru Ing. Hojdar.

Členové hospodářského výboru PS PČR. Zleva Ing. Miloslav Kala, Ing. Josef Hojdar, Ing. Eduard Vávra
Členové hospodářského výboru PS PČR. Zleva Ing. Miloslav Kala, Ing. Josef Hojdar, Ing. Eduard Vávra. Foto: S. Mrázek

V Blansku navštívili členové výboru firmy Apos a Blata. Především ve firmě Blata mohli na vlastní oči vidět, jak se firma vyvíjí, rozšiřuje a co za ty dva roky, které uběhly od poslední návštěvy členů hospodářského výboru v Blansku, dokázala.

Naplánována byla i návštěva průmyslové zóny, do níž se daří získávat další investory. Před dvěma roky teprve vznikala, dnes mohli poslanci zhodnotit, jak se daří plány ve využití zóny naplňovat.

Zajímavou informaci, jež se v budoucnu může významně dotknout Blanska, přinesl Ing. Miloslav Kala. Sdělil, že v současné době probíhá na odborné úrovni velmi vážná debata a příprava nových programů budování nových průmyslových zón se zaměřením na využití stávajících průmyslových objektů, které jsou zatíženy minulou výrobou či ekologickými zátěžemi a dnes nejsou využívány nebo jen zčásti. „Společně s Czechinvestem a ministerstvem průmyslu a obchodu se snažíme najít rovnováhu mezi možnostmi státu a tím, jak zainteresovat podnikatele k tomu, aby některé tyto průmyslové podniky využívali pro výrobu.“

Hlavní přednosti spočívají v tom, že již existuje napojení objektů na inženýrské sítě a komunikace. Jedním z prvních projektů podle nové metodiky by mohl být podnik Adast Adamov, kde by se to týkalo části podniku. „Pokud by projekt byl úspěšný, mohla by se tím vyřešit i nějaká část ČKD Blansko,“ dodal Ing. Kala.

Stanislav Mrázek