Orientační běh zvládly i malé děti

2. února 2005, sport, přečteno: 5983×

O minulém víkendu se v Blansku uskutečnil již 4. ročník Hromničního trápení. Nejedná se o nic jiného než o závody v orientačním běhu ulicemi města Blanska.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Letos sice pořadatelé závody oproti minulým ročníkům vytěsnili trochu mimo střed města, ale i tak se především obyvatelé Severu mohli setkat na ulici se zdánlivě zmateně pobíhajícími závodníky.

Zdánlivě proto, že každá kategorie má svoji mapu a určenou trasu, své kontroly, a je jen na závodnících, jak se jim podaří kontroly najít. Některé kontrolní body jsou společné, stává se tedy často, že se k nim sbíhají z různých stran.

registrace závodníků start závodu
Při registraci závodníků a počítání výsledků vydatně pomáhá výpočetní technika. Startovalo se v intervalech v lese pod hernou stolního tenisu.

Letošní závod zhodnotil jeden z hlavních pořadatelů Jaroslav Jalový na stránkách závodu: „Myslím, že se i tento ročník vydařil velmi slušně. Počasí nám přálo, slunce osvětlovalo závodiště téměř po celou dobu a teplota nebyla příliš hluboko bodem mrazu. Celkem jsme v cíli napočítali 126 závodníků. Nejrychlejší ženou byla již tradičně Lenka Zatloukalová, v mužích vyhrál Libor Zřídkaveselý.“

nejmladší účastník výběr mapy
Zřejmě nejmladší účastník na startu běhu. Ihned po startu je potřebné vzít si správnou mapu a rychle se zorientovat.

Kromě standardních věkových kategorií a rozdělení na muže a ženy existuje také kategorie tzv. „příchozích“. Do té se může přihlásit kdokoliv. Na startu se tak objevili rodiče s malými dětmi, kterým nešlo ani tak o čas, ale spíše o to být venku a naučit děti orientaci v mapě.

kontrola ve svahu
Tuto kontrolu v prudkém svahu nad hrází přehrady nemohli někteří závodníci dlouho najít. Byla moc dobře skrytá. Jak je poznat ze snímku, nechyběla Blanenská televize. Záznam ze závodů budete moci zhlédnout ve Videožurnálu.
Všechna fota: Stanislav Mrázek

Mimo rodičů s dětmi bylo možné na trase potkat také skupinky oblečené do slušného vycházkového oděvu a nikoliv sportovně. Soutěž brali jako příjemnou procházku lesem nad blanenskou přehradou a koukáním do mapy se moc netrápili. Spíše šli podle ostatních a o to měli větší problémy, když jim zmizeli z dohledu. Nenechte se ale odradit, možná je toto námět právě pro vás do příštího, již pátého ročníku Hromničního trápení. Zaregistrovat se a jít se „jen tak projít“ podle mapy.

Kompletní výsledky najdete na stránkách Hromniční trápení — závod v orientačním běhu.

Stanislav Mrázek