Tiskárna Reprocentrum – co pracovní den, to kniha

22. února 2005, ostatní, přečteno: 7449×

Seriál článků o firmách, které svojí prací reprezentují město Blansko pokračuje v tiskárně Reprocentrum.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jsou lidé, kteří přečtou noviny, časopis či knihu beze zbytku — až na malou výjimku. Nedočtou do úplného konce, pominou tiráž. Pár řádků, v nichž je uvedeno vše podstatné o tom, kdo tiskovinu připravil. Vnímavější čtenáři si určitě povšimnou, že u mnoha novin, časopisů i knižních publikací je uvedena tiskárna REPROCENTRUM Blansko.

Na prvopočátky vzpomíná Pavel Kosička: „Reprocentrum začínalo v lednu 1990 se čtyřmi lidmi v budově městských lázní, potom jsme se stěhovali na Sukovu, odtud na tehdejší ulici Rudé armády (dnes Masarykovu), ale protože prostory už nestačily, přestěhovali jsme se, už to bude asi 10 roků, sem na Bezručovu, do někdejší samoobsluhy.“

Druhý můj průvodce, tiskař Alois Slavíček (nejdříve spolupracoval jako externista) připomíná, že původní záměr zakladatelů firmy byl pouze v přípravě sazby. Pak se však objevila nutnost mít i svůj vlastní tiskařský stroj, byl to Dominant na formát A2, později přibyla „dvojbarevka“, o dalším osudu Reprocentra bylo rozhodnuto. Začínalo se s reklamními tiskovinami, okresními novinami (Blansko, Prostějov, Vyškov), pak se objevily první publikace, mj. oblíbená vydání „kolibříková“ atd. Z regionálních novin dodnes tisknou VOX z Tišnova.

Pavel Kosička a Alois Slavíček
Pavel Kosička (vlevo), starající se především o zakázky, a Alois Slavíček u police, v níž jsou uloženy některé z vydaných titulů. Foto: autor

Pojďme však od historie k současnosti, kdy už je vskutku REPROCENTRUM pojmem mezi tiskárnami, k nimž mají vydavatelé důvěru. Kvalita práce je tou nejlepší reklamou. „Máme sice svoje webové stránky, ale většinou nás vyhledávají zákazníci proto, že jsme jim byli doporučeni těmi, co už u nás něco vydávali nebo vydávají,“ jsou slova P. Kosičky.

Nelze vyjmenovat všechna nakladatelství, tak alespoň připomeňme renomovaná jako Atlantis, Petrov, Host, Euroslavica, Matice moravská, Kasal Praha, Větrné mlýny. Výjimkou však nejsou ani soukromníci, např. známý básník a kastelán Jiří Kuběna. Objednávky jsou i od měst a obcí. Samozřejmě, že mezi zakázkami je řada i od Městského úřadu Blansko (kromě publikací tiskne REPROCENTRUM i oba zpravodaje, také Sborník Muzea Blansko atd.).

Pestrost vydavatelů znamená i pestrost titulů, beletrií počínaje a odbornou literaturou vč. skript konče. Možná si ani mnozí, co čtou Shakespeara, Milana Kunderu, Ludvíka Vaculíka nebo jednu z nejnovějších knih o Evropské unii od Petra Fialy a Markéty Pitrové neuvědomují, že listují knihou zrozenou v Blansku. Samostatnou kapitolou jsou celostátní časopisy jako Slévárenství, Kovárenství, Plasty a kaučuk, Teologie a společnost.

Možná svoji roli v zájmu o REPROCENTRUM hraje rychlost vyřízení zakázky. „Pro knihu nevázanou v pevných deskách (tuto knihařskou práci zadáváme) máme dodací dobu od příjmu posledního podkladu deset až dvanáct pracovních dnů,“ říká A. Slavíček. Shodně s P. Kosičkou dodávají, že je nutné neustále sledovat vývoj tiskárenské techniky, obměňovat, doplňovat, držet krok s konkurencí a hlídat především kvalitu. Na nedostatek práce si nestěžují. „V loňském roce nám to vyšlo tak, že co pracovní den, to jedna kniha,“ sděluje A. Slavíček.

Samozřejmě, mluvíme jen s dvěma z nevelkého kolektivu REPROCENTRA, ale všichni společně se podílejí na firemním úspěchu. Určitě i na ocenění, kterého se jim dostalo v 3. ročníku soutěže „Doteky papíru 2004“, kterou vypisuje distributor papíru ANTALIS. V kategorii nejlepší polygrafické zpracování obsadilo REPROCENTRUM 2. místo s publikací známého komiksu Roger Krowiak.

Na závěr snad jen připomínka, že někteří vydavatelé svoje knihy exportují do ciziny, takže i tam se mohou čtenáři dovědět, že v Blansku je skromná tiskárna, která svému městu dělá dobrou reputaci.