Úřad práce pomáhá nezaměstnaným i firmám

17. února 2005, ostatní, přečteno: 8584×

Hosty na tiskové konferenci MěÚ byli tentokrát představitelé Úřadu práce v Blansku. Na většinu dotazů odpovídala jeho ředitelka JUDr. Jitka Lorková, která hned v úvodu potěšila zprávou o opravě budovy úřadu práce: „Podařilo se nám získat finanční prostředky a začneme rekonstruovat budovu úřadu práce na Vodní 9. Letos bude zpracována projektová dokumentace a začne se opravovat podloží, které je ve špatném stavu.“

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Prioritním cílem v tomto roce je vzdělávání dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů, především těch ve věku kolem 50 let. Osvědčilo se zavádění nových metod, např. skupinového poradenství, které je pro mnoho lidí přijatelnější, méně se bojí vzdělávání a rekvalifikačních kurzů.

Podporu ze strany úřadu práce mohou v rámci aktivní politiky zaměstnanosti získat ti, kteří se rozhodnou podnikat, což je ročně kolem 150 lidí. A dle slov Mgr. Němce je zájem velký.

Protože v některých oborech je trvale nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, běžel v Blansku pilotní rekvalifikační vzdělávací projekt komplexní příprava obsluhy NC a CNC strojů. Uskutečnil se v podstatě na žádost zaměstnavatele, který nebyl s to získat kvalifikované pracovníky. Nejdříve se zajišťuje výuka teorie včetně programování těchto strojů, ovládání počítačových programů a následuje praxe přímo v tom podniku, kde by měli pracovníci později pracovat, pokud se osvědčí a kurzy zvládnou. Projekt se zatím osvědčuje a v plánu je jeho využití ve spolupráci s dalšími zaměstnavateli.

představitelé úřadu práce
Tisková konference s představiteli úřadu práce. Zleva: JUDr. Eva Ševčíková, vedoucí odboru státní sociální podpory, JUDr. Jitka Lorková, ředitelka úřadu práce a Ing. Jiří Dvořák, vedoucí odboru trhu práce. Foto: Stanislav Mrázek

Diskutovaným problémem bylo i obšívání volantů ve firmě Apos. Ta podnikla všechny kroky k získání zaměstnanců např. ze Slovenska. „Ve spolupráci s námi kontaktovali několik ÚP na Slovensku, bohužel ani slovenští zaměstnanci neměli o tuto práci zájem. U nás lidé tuto práci odmítají většinou ze zdravotních důvodů. O obšívání jdou téměř legendy, pravdou ale je, že někteří klienti chtěli tuto práci zkusit, nicméně ji nezvládli. Apos nám volná místa hlásí, a pokud je do určité lhůty neobsadíme našimi zaměstnanci, pak vydáme povolení. Nemůžeme žádného zaměstnavatele brzdit v jeho podnikatelských aktivitách,“ objasnila ředitelka Lorková systém vydávání povolení na zahraniční zaměstnance.

Co se týká nezaměstnanosti, je na tom ke konci roku 2004 v Jihomoravském kraji nejlépe okres Brno-venkov (7,2 %), pak následuje Blansko a třetí je Brno-město. Nejhůře jsou na tom okresy Hodonín a Znojmo s více jak 12% nezaměstnaností. Celorepublikový průměr je 9,5 %.