Cesta ve tmě

12. května 2005, ostatní, přečteno: 4551×

Neobvykle na dopolední čas ožilo Wanklovo náměstí a jeho nejbližší okolí v pátek 29. dubna. Oblastní odbočka sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky totiž uspořádala druhou soutěž vodicích psů „Cesta ve tmě“. V úvodu soutěže pozdravili přítomné poslanec Ing. Miloslav Kala a místostarosta Mgr. Ivo Polák.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

K soutěži se přihlásilo 15 účastníků, kteří se svými psy absolvovali neznámou cestu ve středu města. Jejich čtyřnozí průvodci je museli bezpečně vést, vyhnout se překážkám, třeba popelnicím, zvládnout schody, obrubníky a další nástrahy trasy, kterou vybírali zkušení rozhodčí.

Nevidomí s vodicími psy.
Účastnice soutěže „Cesta ve tmě“, čekající na svůj startovní čas. Foto: Jaroslav Parma

Milan Dvořák z Adamova, který sám vodící psy také cvičí, řekl, že při soutěži je hodnoceno především, jak pán a pes spolupracují, jak pes plní povely. Předsedkyně oblastní odbočky SONS Helena Hádlerová měla velkou radost z účasti soutěžících i zájmu veřejnosti, mezi kterou nechyběla ani valnou měrou školní mládež. Přiznala, že sice jde každému o dobrý výsledek, ale stejně postižení lidé se také rádi sejdou, aby si popovídali, vyměnili poznatky, které provázejí jejich těžký úděl.

Vodicí pes je pro nevidomého nenahraditelným společníkem, který se nemusí na soutěž zvláště připravovat, neboť plní jen to, co každý den dělá, jen se snad na něj může trošku přenést nervozita pána či paní, která každou soutěž provází. V Blansku byla nejúspěšnější Jitka Lebedová z Prahy se psem Larrym.