Zastupitelstvo schválilo čestné občanství pro prezidenta Václava Klause

3. května 2005, zprávy z MěÚ, přečteno: 4960×

Na svém 17. zasedání schválilo Zastupitelstva města Blanska udělení čestného občanství prezidentovi Václavu Klausovi u příležitosti 100. výročí povýšení Blanska na město, jehož oslav se prezident přislíbil zúčastnit.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Václav Klaus je ve stoleté historii města jediným prezidentem, který Blansko navštívil cíleně a nyní se do něj po krátké době stále ještě jako prezident vrátí, aby se zúčastnil zahájení oslav a zasadil strom v zámeckém parku. Pro město je to obrovská pocta, kterou se rozhodlo ocenit právě udělením čestného občanství.

Schválení čestného občanství bylo v programu druhým bodem. Na třetí místo jej odsunul návrh zastupitele Jiřího Šrámka na doplnění bodu, jehož schválením by se vrátilo prezidentovi Edvardu Benešovi čestné občanství odebrané proněmeckou správní komisí v roce 1939.

K tomu vystoupila poslankyně Zuzka Rujbrová s tím, že nemá problém hlasovat pro čestné občanství Edvardu Benešovi, nicméně je důležité mít nějaké oficiální podklady, které prokazují, že bylo skutečně odebráno, a navrhla přerušení projednávání tohoto bodu do dalšího zastupitelstva. Odmítla však zvednout ruku pro udělení čestného občanství Václavu Klausovi.

V podobném duchu se vyjádřil i poslanec Miloslav Kala, který dodal, že většina právních úkonů provedených v tomto období byla následně zrušena a není tedy jisté, zda tedy prezident Beneš čestné občanství má či ne. Shodně jako Zuzka Rujbrová se vyjádřil, že čestné občanství pro Václava Klause nepodpoří.

Po krátké přestávce a poradě v klubech navrhl Jiří Šrámek přerušení projednávání druhého bodu do příštího zastupitelstva, což bylo jednomyslně schváleno.

V dalším bodě bylo třinácti hlasy z pětadvaceti odsouhlaseno udělení čestného občanství prezidentovi České republiky Václavu Klausovi.