Na náměstí Svobody Internet zdarma po celé léto

13. června 2005, zprávy z MěÚ, přečteno: 5955×

Surfování po internetu většinou stojí peníze. To ode dneška neplatí na náměstí Svobody v Blansku, kde MěÚ zřídil na léto přípojný bod. Signál z něj pokrývá celou plochu náměstí, dostatečně silný je i ve vzdálenější restauraci U Krále, a připojit se k němu může kdokoliv, kdo vlastní notebook s WiFi kartou.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

WiFi na náměstí před radnicí
Po celé léto můžete na náměstí
Svobody surfovat po internetu zdarma.
Foto: S. Mrázek

„K nabídce internetu zdarma nás vedly dva důvody,“ vysvětluje tajemník MěÚ Josef Kupčík. „Máme celkem rychlou linku, která je odpoledne nevyužitá, a pak také chceme přitáhnout lidi do středu města. Náměstí bylo opraveno, lavičky i trávník jsou určeny k odpočinku a internet zdarma třeba bude pro někoho důvodem k posezení v příjemném prostředí.“

Síť můžete identifikovat podle názvu „BLANSKO“. Rychlost připojení je nastavena na 128 Kbps, což je pro běžné surfování nebo čtení e-mailové pošty více než dostačující. Maximální počet současně připojených účastníků je deset. Internet bude na náměstí k dispozici celé léto a pokud se služba uchytí, zprovozněna bude i příští rok.

„Zájemci, kteří sice mají notebook, ale nedisponují WiFi kartou, si mohou oproti vratné záloze 200 Kč zapůjčit v Informační kanceláři Blanka WiFi USB adaptér na dobu až dvou hodin. Zde je také k nahlédnutí či zapůjčení podrobný návod jak se na internet připojit,“ upřesňuje nabídku správce sítě MěÚ Radim Bláha, jenž službu technicky zajišťuje. Při překročení dvouhodinového limitu je za adaptér účtováno za každou další započatou hodinu 50 Kč.

Náměstí Svobody ale není jediné, kde se dá k internetu připojit zdarma. Že má podobná nabídka své výhody, pochopili už i někteří podnikatelé. Využít můžete např. bezdrátové sítě WiFi v restauraci U Jiřího na Obůrce, kde funguje již dva měsíce. Jak nám řekl provozní Miroslav Hruboš, četnost využívání záleží na klientele. „Chodí k nám hosté, kteří ji využívají pravidelně, ale i firmy, které zde pořádají zasedání nebo jednání, a pro ty je hlavně síť určena.“

Návod na instalaci USB WiFi adaptéru ve formátu PDF.